Udělejte si krůtí játra na víně. Jednoduché a romantické jídlo skvěle kombinuje nezaměnitelné chutě

Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit na červeném víně. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Z krůtích jater vždy dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Zkuste si s námi udělat pikantní krůtí játra na víně. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim samozřejmě dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Suroviny:
600 g krůtích nebo kuřecích jater, 2 cibule, 4 stroužky česneku, lžička mleté sladké papriky, drcený kmín 1 špetka, rajský protlak 2 lžíce, suché červené víno 150 ml, sušená majoránka, sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
Cibule nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Játra očistíme od všech zbytků cév a tuku a pokrájíme na nudličky.
Olej rozehřejeme v pánvi a přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
Pak přisypeme mletou papriku a kmín, přidáme protlak a česnek a krátce promícháme.
Do připraveného základu vmícháme játra a zprudka restujeme 2-3 minuty. Podlijme vínem a nezakryté dusíme do změknutí.
Osolíme a opepříme podle chuti a dochutíme rozemnutou sušenou majoránkou. Podávat můžete s dušenou rýží.

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

játra
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.