Udělejte si skvělé bezmasé placičky z červené čočky. Ta prý přináší do domácnosti štěstí i peníze

Máme pro vás tip na úžasný bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu. Zajímavostí je, že není nadýmavá a rychle se vstřebává.

Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností využití.

Ingredience
  • 200 g červené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku, která je poměrně rychle vařená, spolu s klobásou podle našeho receptu. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.

Postup:
Čočku uvaříme v hrnci do změknutí. Necháme trochu vychladnout.
Do mísy nastrouháme mrkev, pak přidáme uvařenou, scezenou a vychladlou čočku.
Dále přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibulku, vejce, sůl, pepř, majoránku a vytvoříme těsto. V případě potřeby můžete přidat trochu mouky. Nebo rozmixovat pár lžic červené čočky, která těsto také dobře zahustí.
Pak vytvoříme placičky, které osmažíme na oleji nebo je dáme na pečící papír do trouby a pečeme na 200 stupňů asi půl hodiny.
Na pánvi budou samozřejmě dřív hotové.

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka