Ujít 10 km denně, buchtu jednou za čas. Praktický lékař nedělá ze zdravého života vědu

19. leden 2024

Leden je měsícem nového začátku. Chceme být lepší, někteří i štíhlejší, krásnější a zdravější. Ale ne všichni to vezmou za správný konec.

Jednoduchý recept na zdravější život nám v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice nabídl pardubický lékař Jan Tišer, který také varoval před některými podnikatelskými záměry.

„Pozor na různé podnikatelské záměry, se kterými se teď roztrhl pytel. Pomalu se bojíte zacvičit si bez rady trenéra. Nenechte si vnutit to, že bez trenéra se poškodíte. Nebojte se chodit, sportovat, fyzicky pracovat.

Náš organismus je od přírody zkonstruován na určitou míru zátěže. A třeba za první republiky lidé chodili mnohem více. Deset, dvacet kilometrů pro ně nebyl žádný problém. Vraťme se k tomu. Choďte – to je u mě návod na zdravý život číslo jedna,“ radí lékař.

Minimum pohybu znamená podle doktora Tišera deset kilometrů denně. „Pokud nemůžete chodit, máte nemocné nohy, vymyslete jiný pohyb, který provozovat můžete. Kupte si třeba veslovací trenažér, ale nevzdávejte to. Udržet se ve fyzické kondici, udržet si svalovou hmotu, to je základ,“ míní doktor Tišer.

Buchta? Jen občas

Dieta se může podle doktora Tišera stát znásilněním přirozené stravy. Některé diety vyřazují úplně sacharidy, další nařizují půst, stále se něco nového vymýšlí. A většinou to k ničemu nevede. Když někdo opravdu potřebuje zhubnout, ať se v jídle umírní. A samozřejmě přidá více pohybu, to je stále stejná, úplně obyčejná, ale fungující rada. 

Dieta

Pozor na velký počet knedlíků, rohlíků, koblih nebo buchet v jídelníčku. Ale neříkám, že je to zakázané. Dejte si klidně jednu buchtu. Udělejte si radost, ale pak se jděte projít,“ říká MUDr. Tišer.

Dobrá imunita nevzniká v izolaci

Nejčastěji lidé přicházejí k praktickým lékařům s různými typy respiračních onemocnění, od rým až po zápaly plic. Cesta izolace je ale podle doktora Tišera mylná.

„Nejlepší prevencí je nebránit se infekcím. Je důležité přicházet do styku s infekčními chorobami. Člověk by měl přistupovat k drobným a běžným respiračním onemocněním tak, že je vyleží. Proč hned na všechno brát antibiotika?

Věřte imunitě, ona se potřebuje procvičit, neházejte jí klacky pod nohy tím, že dětem po prvním zakašlání podáte léky. Projít si tím onemocněním, nechat pracovat imunitní systém, to je ta správná posilovna pro imunitní systém.

Dlouhotrvající kašel, který momentálně trápí hodně lidí,  je podle MUDr. Jana Tišera dědictvím z doby covidu. Současnost podle něj ukazuje, že přísné restrikce nebyly správným řešením. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související