Ukliďme Česko: Z příkopů zmizí pneumatiky. Jenom na víkend?

5. duben 2019

Je tady jaro. Možná vás taky napadlo uklízet. Minimálně bychom si mohli zamést před vlastním prahem. Anebo zajděte na procházku a přidejte se k velkému gruntování.

Pátý ročník akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se v sobotu 6. dubna zaměří na odhozené pneumatiky. Dobrovolníci je budou i počítat. „Nejvíc jich je podél cest, kde se někteří řidiči chovají trochu neurvale. Třeba město Lázně Bohdaneč je tranzitní, jezdí přes nás docela dost dopravy. Tradiční místa jsou u cyklostezky poblíž hlavní komunikace do Rybitví a taky do Živanic. Nepořádek se nám tam vrací,“ říká konkrétní příklady bohdanečský hasič Patrik Trojan.

Ve městě by se mělo zapojit kolem 150 lidí. „Úklidu se účastní 4 organizace. Budeme uklízet na několika místech, zahrneme minimálně polovinu území,“ doplňuje Lenka Makovská ze sdružení Ludvík Bohdanečský.

Černé skládky žijí dál

„Snažíme se s nimi bojovat. Chystáme se na místo bývalého opukového lomu, kam si některé děti chodí hrát. Přitom tam jsou lahve, plechovky, stavební materiál, ostré předměty. Pak půjdeme do lesíka, kde jsme objevili pod svrchní vrstvou země spoustu igelitových pytlů. I to by bylo potřeba zlikvidovat,“ myslí si Makovská.

Česko čeká generální úklid. Tisíce dobrovolníků vyrazí sbírat odpadky

Během akce Ukliďme Česko dobrovolníci uklízí například okolí řek

Největší dobrovolnická akce v České republice s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko zítra startuje. Jejím hlavním cílem je zbavit přírodu černých skládek. Jenom loni se do úklidů zapojilo skoro 100 tisíc dobrovolníků.

Kromě ekologické funkce má akce i sdružovací efekt. Potvrzuje Trojan: „Když se u nás daly spolky dohromady, vymysleli jsme, že by bylo fajn se sejít i po úklidu na nějakém konkrétním místě. Budeme opékat buřty u hasičské zbrojnice. Pro všechny děti bude točená limonáda. Posedíme, odpočineme si, popovídáme si.“

Uklízet se v sobotu bude po celé republice. Na internetových stránkách si může zájemce vybrat úklid ve svém okolí. Zjistí mimo jiné, kdo ho organizuje, kdy a kde je sraz anebo co konkrétně se bude uklízet. Členové pořádajícího spolku aktuálně evidují přes 3 000 nahlášených akcí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související