Umělecký sedlář porazil na soutěži v USA všechny soupeře. Učím se metodou pokus omyl, říká

10. červenec 2024

V květnu letošního roku zaujal umělecký sedlář Milan Heitmar porotu na soutěži World Leather Debut v Sheridanu a získal modrou stuhu za první místo. Úspěch je o to cennější, že je v oboru samoukem.

„Pokus omyl. Psal jsem i sedlářům do Spojených států, když jsem nevěděl. A jak říká jeden z rozhodčích soutěže. Každý ze sedlářů si táhne svůj koš, ten naplňuje výrobky, které se nepovedly. A takových košů naplní několik,“ popisuje sedlář svou cestu ke zkušenostem.

Umělecky zpracovaná lebka skotu

World Leather Debut je celosvětová soutěž sedlářů, která se každoročně koná ve státě Wyoming. Kromě samotné soutěže je součástí akce také veletrh a workshopy. Milan Heitmar není prvním Čechem, který se zúčastnil, ale je prvním, který vyhrál. „Šlo mi o zpětnou vazbu, kterou mi dali rozhodčí. Oni napíšou na hodnotící list co je dobře a co špatně a to pro mě bylo důležité. Vždycky tam vzadu v hlavě je, že by to mohlo dopadnout, ta top trojka, “ říká Milan Heitmar.

Od pouzdra k vítězství

Na profesionální úrovni pracuje s kůží od roku 2016. První pokusy ale přišly ještě několik let předtím. Všechno začalo pouzdrem na vlastní nůž. „Pak jsem se začal věnovat vojenské historii a chtěl si pořídit výstroj, která je nákladná. Napadlo mě, že bych si ji mohl vyrobit. Snažil jsem se stále zlepšovat, viděli to moji kamarádi z klubu vojenské historie a chtěli ji taky. Pak se to začalo navalovat a dostal jsem se do toho soukolí,“ popisuje své začátky Milan Heitmar.

Umělecký sedlář Milan Heitmar

Z kůže vyrábí uzdění a sedlání na koně, opasky, peněženky, pouzdra na nože a střelné zbraně, a zakázkovou výrobu, která se nedá sehnat jinde. „Jsou věci, které neberu, třeba kožené výrobky pro dospělé,“ dodává sedlář, který občas dostane i neobvyklou zakázku: „Potahoval jsem do kůže hovězí lebky, ale jinak to jsou věci v rámci řemesla.“

Jak se dozvěděl o svém úspěchu a jak ho prožíval? Čím zaujal porotu? Po kom zdědil zručnost? A je mezi mladými zájem o řemeslo? Poslechněte si celé povídání s uměleckým sedlářem Milanem Heitmarem.

Spustit audio

Související