Pernštejnlove zažehne Táborák. Divadlo Bez zábradlí čeká festivalová premiéra

30. červenec 2024

Láska, smích, dojetí, provokace, černý humor i sex. Divadelní open air festival na pardubickém zámku čeká na přelomu prázdninových měsíců 9. ročník.

Všechno začne v úterý 30. července od 21 hodin na velkém zámeckém nádvoří. Komediograf z Prahy přiveze Komedii o komikovi v interpretaci Miroslava Táborského a Filipa Tellera. Od středy pak představení doplní taky hudební koncerty.

Lakomec i Zach

V dalších dnech se kromě večerních divadel na velkém nádvoří bude vždy od 18 hodin hrát i v šapitó. Festival přinese Utrpení mladého Werthera, Lakomce a další díla. Vůbec poprvé se na Pernštejnlove chystá pražské Divadlo Bez zábradlí. To uvede odpočinkovou komedii Láska z mladí. Režíroval ji Roman Zach, který zároveň exceluje v hlavní roli.

Speciální bude sobota. Soubor Damúza sehraje pro děti od čtyř let od 10 hodin Houpací pohádky. Znovu bude i Rande naslepo, kdy diváci nevědí, na co jdou. Celý festival završí půlnoční inscenace plná drsných vulgarit v duchu děl Charlese Bukowského.

Rozhovory s umělci a detaily o inscenacích přinášejí festivalové noviny. Organizátoři na letošek připravili nový merch včetně pláštěnek a půllitrů. Nechybí ani občerstvení ze zámecké kavárny. A diváci, kteří originálně odpoví na otázku, jakou největší hloupost nebo šílenost kdy pro lásku udělali, získají permanentku na jubilejní ročník festivalu.

Poslechněte si kompletní program festivalu a o jeho přípravách. Podrobnosti přinesl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek a Kateřina Fikejzová Prouzová ze sdružení NaEx.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.