Kam s kabelkou v restauraci? A jak poznáte, že je z pravé kůže?

9. červen 2022

Letošním trendem jsou kabelky, které září barvami. Na ty se hodí kůže chromočiněné. Frčí tyrkysová nebo fuchsiová. U těchto typů ale velmi těžko poznáte, zda se skutečně jedná o kůži. Je dobré se řídit čichem. Vůně by měla kůži prozradit.

„Ano, kůži poznáte hlavně podle vůně. Tam se nespletete. Většinou se kabelky vyrábějí z hověziny. Když se nás někdo zeptá, jak je možné, že se dnes ještě vyrábějí věci z kůže, odpovídáme, že hovězí dobytek se chová pro maso. A kůže je odpad, který jsme my schopni zpracovat,“ vysvětluje Dita Valentová z firmy Elega v Třebechovicích pod Orebem.

Kabelka na zem? Ne!

Kabelku v restauraci nepokládáme na zem ani na stůl. Na stůl jen v tom případě, že se jedná o malé psaníčko. Kabelka zkrátka patří tam, kde jste vy.

Dita Valentová s kabelkou

„Dáma si také ve společnosti nesedá na stůl ani na zem, a tak by to mělo být i s kabelkou. V restauraci sedíte na židli a tam patří i kabelka. Pokud jsou prostorná křesla, kabelku si můžete dát za sebe. Pokud máte za zády díru, zavěste si kabelku na opěradlo,“ radí Dita Valentová.

Pokud kabelku momentálně nenosíte, měla by být doma uchovaná v ochranném sáčku a vyplněná papírem, aby zachovala tvar. Nejhorší je, když si koupíte kabelku, která byla drahá, vyndáte z ní papíry a necháte ji položenou ve skříni. Po pár měsících ji vyndáte a na kůže má vrásky. Ideální je kabelku nosit.

A pokud vyloženě nechodíte v dešti, není potřeba příliš častá impregnace. Ale jednou za čas ošetření neuškodí, hlavně na kritických místech jako jsou rohy nebo ucha.

Spustit audio

Související