Úředník se našel v roli starosty. Petr Hájek zůstává v čele Ústí nad Orlicí

6. listopad 2018

Žádné drama. Už výsledky voleb naznačily, že v tomhle městě se zatím nedá očekávat žádné politické zemětřesení. Vládnoucí sestava pokračuje dál prakticky beze změn.

„Volič pokaždé politikům vystavuje vysvědčení. Letošní volby předčily očekávání. My jsme opět posílili. Pro mě je to neskutečné. Podpory a důvěry občanů si vážím. Jak vás volič vidí během volebního období, nevíte. Možná se někdy dostáváme do takové bublinky, jsme zahledění sami do sebe. Máme pocit, že všechno děláme dobře. Až volby nastaví zrcadlo. Teď mám v sobě velkou euforii a velké odhodlání,“ tvrdí staronový starosta Petr Hájek.

Ve funkci vstupuje už do třetího volebního období. Že by se měl stát starostou, si podle svých slov dřív neuměl představit. „Před osmi lety bylo město docela rozdělené, rozhádané. Ta doba pro mě byla těžká. U řady občanů jsem neměl důvěru. Byl jsem považovaný za úředníka a pozici starosty jsem si musel vyšlapat. Pokora ve mně zůstala.“

Perla: od demolice ke stavbě

Zástupci koalice v Ústí nad Orlicí teď budou ladit programové prohlášení. „Zastupitelstvu a veřejnosti ho předložíme do konce letošního roku. Bude to průsečík našich volebních programů, hlavně nejsilnějších partnerů v koalici. Chceme pokračovat v revitalizaci areálu dřívější textilky Perla. Dostáváme se do fáze stavění.

Po demolici budov a vybudování inženýrských sítí by na uvolněném prostoru měl vyrůst nový Domov dětí a mládeže.“

Vedení města podle Hájka taky plánuje revitalizaci parku v okolí Roškotova divadla. Měl by navazovat na dokončený park u kostela. „Chceme řešit i bytovou situaci a zaměříme se taky na obnovu stávajících komunikací dotčených výměnou inženýrských sítí.“

Koalice je podobná té předchozí, v zastupitelstvu má 20 hlasů ze 27. Tvoří ji SNK Oušťáci se sdružením Ústí žije, ODS a lidovci.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související