V části nemocnic v Pardubickém kraji docházejí volná lůžka

24. únor 2021 07:13

V některých nemocnicích Pardubického kraje docházejí kvůli přílivu nemocných s koronavirem volná lůžka. Týká se to hlavně nemocnic v západní části regionu.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje v úterý pověřila představenstvo svých nemocnic, aby při vyčerpání lůžek vyhlásilo stav hromadného postižení osob. Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) kraj žádá ministerstvo zdravotnictví o prověření možnosti povolat ambulantní specialisty na pomoc do krajských nemocnic.

Čtěte také

Většina lékařů z ambulancí nemá zkušenost s prací na jednotkách intenzivní péče. Mezi ambulantními specialisty jsou ale asi dvě pětiny starší 60 let a mnozí zatím nebyli očkováni proti covidu-19. Vesměs nemají zkušenost s prací na jednotkách intenzivní péče. Lékaři to minulý týden uvedli v prohlášení, kterým reagovali na možnost svého zapojení v přetížených nemocnicích.

Krajský ředitel hasičů Aleš Černohorský nabídl, že uvolní 25 lidí pro pomoc v nemocnicích Pardubického kraje. Nastoupit by měli 1. března.

„V této chvíli nastávají asi zlomové okamžiky celé epidemie v našem kraji. Příjmy z 15 až 20 lidí denně se dostávají v Pardubické krajské nemocnici na více než 30,“ řekl krajským zastupitelům Netolický. V Pardubické nemocnici je nyní s covidem 190 lidí, k dispozici je 211 standardních lůžek. „Dojde k navýšení na 264 lůžek ve formě přistýlek. Některá oddělení nejsou obsluhována, ale bohužel je nejde využít pro nedostatek zdravotnického personálu,“ dodal Netolický.

Volné kapacity dochází

V Orlickoústecké nemocnici leží s covidem 70 lidí, žádné volné lůžko na odděleni JIP a ARO nezbývá. V Chrudimské nemocnici už využívají přistýlky. V Litomyšlské nemocnici je 30 hospitalizovaných a k dispozici ještě jsou další lůžka stejně jako v nemocnici ve Svitavách.

Čtěte také

Podle generálního ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda denně v nemocnicích přibude kolem 50 pacientů s covidem, kromě toho další v akutním stavu. Nemocnice už před časem zastavily odložitelné zákroky, nově včetně plánovaných onkologických operací.

„Limitem je personální situace, v případě zdravotních sester už nebyla optimální ani před epidemií. Výpadky personálu jsou od 15 do 20 procent z celkové sumy zaměstnanců,“ uvedl Gottvald. Podle něj by pomohlo vyhlásit pracovní povinnost pro studenty medicíny a ošetřovatelství.

V Pardubickém kraji aktuálně trpí covidem 7605 lidí. Je to nejvyšší hodnota od počátku epidemie. Denní přírůstky nově zjištěných případů se v posledních týdnech stále zvyšují.

autoři: ba , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související