V Chocni chtějí nové parkoviště. Opozice je proti zásahu do zámeckého parku

20. říjen 2016

Lidé z Chocně si stěžují na nedostatek parkovacích míst u tamní Základní umělecké školy, která sídlí na zámku. Nespokojení jsou především rodiče, kteří vhledem k velkému provozu v okolních ulicích chtějí děti vozit k budově co nejblíž. V tom je ale ten problém. Parkoviště je malé a rychle se zaplní.

Radnice proti nové výstavbě sice nic nemá, ale vedení města se neshodne na umístění. Jak zjistil redaktor Josef Ženatý, některým zastupitelům se nelíbí především to, že by město kvůli parkovišti zasahovalo do zámeckého parku.

„Až se jednou položí asfalt a beton, tak už ho odtamtud nikdo nedostane,“ říká nezávislá opoziční zastupitelka Dagmar Bláhová ze sdružení Otevřená radnice, která proti výstavbě nového parkoviště protestuje.

Pokud by prý totiž město stavbu povolilo, mohlo by to otevřít cestu k dalším zásahům do zámeckého parku. „Mám trochu obavy, že ve chvíli, kdy se povolí vstoupit do nehmotné chráněné památky, která je součástí parku Orlice, toho zámeckého parku, tak už nebude v budoucnu vůle zastavit vstup do toho parku z druhé strany od Panské zahrady, v případě potřeb nádraží, na druhé straně směrem ke Lhotám.“

Opozice navrhuje využít místo vedle areálu technických služeb

Místostarosta Chocně Vojtěch Štancl z KDU-ČSL tuto variantu nevylučuje: „My bychom nechtěli, aby u samotného zámku vzniklo parkoviště typu nějakého supermarketu, ale abychom umožnili rodičům bezpečný příjezd, vyložení, naložení dětí a zase bezpečný odjezd. To znamená minimální zásah do zeleně. Druhá varianta je u silnice k technickým službám. I touto variantou se budeme zabývat, pokud zjistíme, že i to parkoviště tam by mohlo být, zařídíme to i tam.“

Město už ale sporné pozemky před zámkem změnilo v územním plánu na prostor občanské vybavenosti, aby mohlo případné parkoviště začít stavět co nejdřív. Na stranu radnice se přiklonil i ředitel základní umělecké školy Jiří Kopecký, vytvořil proto petici, kterou během měsíce podepsalo téměř tisíc lidí.

Stávající plocha pro zastavení aut

„Zámek a především Základní umělecká škola Choceň se dlouhodobě potýká s problémem parkování. Přestože by toto nemusela řešit, protože to je přeci jen záležitost spíše města a zastupitelů, tak nejvíc stížností se vždy sejde tady přímo na místě. Rodiče nemohou parkovat. Je tady dalších pár institucí, dějí se tady svatby, pohřby. Všichni máme stejný názor, máme problém s parkováním.“

Petice už je odevzdaná na radnici a vedení města se jí bude na příštím zastupitelstvu zabývat. Která z variant ale nakonec bude udělaná, není jasné. Radnice totiž problém s parkováním u zámku řeší už několik let.

autor: zen
Spustit audio