V domovech seniorů zdražují. Ceny žene výš dražší energie i jídlo

8. únor 2023 07:23

Lidé žijící v domovech seniorů si letos sáhnou hlouběji do kapsy, zdražila jim strava a ubytování. K navýšení cen sáhla v lednu a únoru i většina pobytových zařízení v Pardubickém kraji. Umožnila jim to nová úhradová vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí, která stanovuje maximální platby za jednotlivé služby.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to zdražení o desetikoruny. Za ubytování tak senioři platí místo 250 nově až 280 korun denně, za celodenní stravu místo 205 nově 235 korun. V součtu tak může být měsíční platba 15 až 16 tisíc měsíčně. Úhrady jsou odstupňované podle toho, jaký pokoj klient obývá. Třeba v domově seniorů Drachtinka v Hlinsku platí za jednolůžkový pokoj s balkonem maximální možnou částku 280 korun za den, ale za dvoulůžkový pokoj bez balkonu jen 265 korun.

Neudržitelné ceny

Poskytovatelé argumentují hlavně rostoucími provozními náklady, což je způsobené dražšími potravinami a energiemi. Ředitelé zařízení tvrdí, že zvyšování plateb od klientů je nutností, jinak by mohly organizace skončit v červených číslech. Změnu úhradové vyhlášky proto vítají. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji upravilo právě proto, aby vykompenzovala poskytovatelům rostoucí náklady. Vloni podle něj stouply až o desítky procent a to se prý týká hlavně pobytových služeb.              

Zdražení se týká většiny zařízení, za stravu a ubytování kromě už zmíněné Drachtinky platí klienti víc i v České Třebové,  Červené Vodě, Pardubicích, Přelouči nebo Skutči. Dodejme, že zvýšení úhradové vyhlášky se netýká jen těchto domovů, ale pomůže i stacionářům, domovům pro osoby se zdravotním postižením, domovům se zvláštním režimem nebo azylovým zařízením.  O zvýšení cen si zařízení můžou rozhodnout sama.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související