Hadí mord španělský je prý lepší než chřest. Teď je správný čas ho zaset
Je čas na výsevy kořenové zeleniny. Kdo nezasel v listopadu nebo v prosinci, má na konci ledna nejvyšší čas. Pardubický zahradník František Hlubocký doporučuje vyzkoušet skoro zapomenutou kořenovou zeleninu s hrozivým názvem hadí mord španělský neboli černý kořen.
„Čím dřív černý kořen nasejete, tím líp. Má dlouhá semena, která poměrně dlouho klíčí. Má rád vysokou vrstvu kypré země, proto je nejlepší set do vyvýšených záhonů. Sklízí se v září, ale nemusíte sklidit všechno. Hadí mord má velkou výhodu, že vydrží i přes zimu a klidně ho můžete v zemi nechat až do února, maximálně do března.
Pokud byste chtěli hadí mord španělský na okrasu, můžete ho v zemi nechat do dalšího roku. Vystrčí lodyhu a ve druhém roce života krásně žlutě kvete,“ popisuje zahradník Hlubocký.
Tmavý kořen namočte do octové vody
Hadí mord španělský neboli černý kořen obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních prvků.
Čtěte také
„Obsahuje všechno to, co teď potřebujeme. Ona celkově kořenová zelenina je velmi zdravá. Kořen je totiž zásobní orgán. A rostlina si do kořenu ukládá všechno, co pak bude potřebovat na svou výživu a růst v příštím roce. To už jí ale většinou neumožníme, protože kořen sníme,“ usmívá se zahradník.
Podle zkušeností Františka Hlubockého černý kořen chuťově předčí chřest. „Když ho vyndáte ze záhonu, je ten kořen opravdu hodně tmavý. Namočím ho v octové vodě, oškrábu a pak uvařím opět v lehce okyselené vodě, aby změknul. Ale ne úplně! Pěkně do křupava.“
Jeho chuť podle Hlubockého vynikne v různých salátech. „Třeba s vajíčkem, šunkou, s nějakým dipem je vynikající. Někteří lidé ho jen osolí a usmaží na pánvi. My ale dáváme přednost salátům,“ uzavírá pardubický zahradník František Hlubocký.
Co nepokazit při výsevu paprik v domácnosti? A jak má přesně vypadat muškátový řízek? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Související
-
Dejte na vaší zahradě šanci mangoldu
Mangold je brácha červené řepy, jak jsme se dozvěděli od zahradníka Františka Hlubockého. Je to jak okrasná, tak velmi chutná a zdravá zelenina, bohatá na vitamín C.
-
Vypěstujte si křen, který nechutná jako piliny od truhláře
Křen selský je zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek. Obsahuje látky, které podporují trávení a urychlují metabolismus. Ne náhodou se často podává s ovarem.
-
Černá kapusta jako superpotravina? Známe ještě lepší variantu!
Všechny druhy brukvovitých rostlin jsou velmi zdravé. Například černá kapusta je momentálně ve Spojených státech předmětem zbožštění.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.