Přeházená nádraží, přesunuté silnice. V Heřmanově Městci chystají velkou proměnu hlavního náměstí

20. leden 2021 09:13

V Heřmanově Městci se začíná mluvit o velké přestavbě hlavního náměstí. A nechystají se žádné kosmetické změny - stěhovat by se měly autobusy, parkoviště i silnice. Radnice se teď s lidmi snaží domluvit, jak by mělo nové náměstí vypadat. A taky sehnat desítky milionů korun, které by přestavba stála.

O změně se mluví už dlouho, radnici se především nelíbí, že střed města funguje jako velké parkoviště. Lidé tam odstaví auto na celý den a pak přestoupí na autobus, nebo vlak a jedou do práce. To by měl částečně vyřešit nový dopravní terminál u železniční stanice, který se má začít stavět letos. Pak se z centra odstěhují i zastávky autobusů a tuhle příležitost chce radnice využít k výraznější proměně celého středu města.

Heřmanův Městec - terminál - situace návrhu

Další možné změny se týkají parkovišť, jedna z možností je jejich plochu zmenšit, nebo zavést krátkodobé parkování zdarma, a pak za poplatek. Ve hře je i přeložení silnice do Klešic, která vede přímo z náměstí kolem kostela a znamená další dopravní zatížení. Na hlavní průtah městem by se tak mohla napojovat na jiném místě než teď.

A zásadní bude i rozhodnutí, jestli si lidé přejí zachovat historický ráz náměstí, nebo najdou odvahu pro nějaké modernější řešení.

Podle starosty Heřmanova Městce Josefa Kozla (Živé město) by mohl být dopravní terminál hotový příští rok, a pak se může pokračovat dál. Na přestavbu náměstí bude potřeba přibližně 100 milionů korun. Peníze chce získat z evropských fondů. Pokud by to vyšlo, střed Heřmanova Městce by se mohl začít měnit za dva roky.

Spustit audio

Související