V hlavě se nám denně honí 70 000 myšlenek. Ty špatné si napište a pak zahoďte, radí kouč

18. březen 2022

Koronavirus, válka, zdražování - to jsou témata, se kterými se teď setkáváme každý den. Jak se vyrovnat s negativními informacemi ze svého okolí? Zeptali jsme se mentálního kouče Jakuba Kunáta.

„Každý den si připomínám citát švýcarského psychoanalytika Carla Gustava Junga: Čemu věnujeme pozornost, to roste. A proti čemu bojujeme, to přetrvává.

Čtěte také

Znamená to, že čím víc sledujeme to, co se na nás valí z médií, tím se cítíme hůř, pokud to jsou samé špatné informace. Proto je dobré věnovat pozornost i něčemu jinému. Tomu, co v životě chci, jakou mám vizi, co mě baví. A tu pozornost a energii vložit tam,“ říká mentální kouč Jakub Kunát. Neznamená to ale, že se zcela odstřihneme od aktuálního dění. Jen je potřeba hlídat si míru, kterou jsme schopni unést.

Jak vyhnat to nejhorší z hlavy ven?

Všechno začíná u toho, co se nám honí v hlavě. Pozorujme to. Za den máme až 70 000 myšlenek a 90 procent z nich se stále opakuje. Když si uvědomíme, co nám tyto myšlenky způsobují, je to první krok k nápravě. Nejlepší je zaznamenat si ty nejhorší myšlenky na papír. Tímto způsobem se zhmotní a lépe se s nimi pracuje, můžete je třeba zahodit.

Mentální kouč Jakub Kunát

„Jsou různé techniky, jak mysl přeorientovat na něco pozitivnějšího a konstruktivnějšího. A nezapomínejte na svoje vize. Klidně si udělejte v pokoji nástěnku a nakreslete si svoje nové auto, vysněnou dovolenou v zahraničí, zkrátka to, čeho chcete dosáhnout a na co se těšíte. A nezapomeňte si každý den před spaním připomenout i to, co se vám ten den povedlo, co vám udělalo radost,“ radí kouč.

Spustit audio

Související