V holubářské líhni v Holicích mají čápky, pštrosy, rysy, dragouny i kingy

4. září 2018

V Holicích vznikl holubářský spolek už v roce 1921. Teprve později byl uznán jako řádná organizace Českého svazu chovatelů. Holubářská tradice se ve městě Emila Holuba stále drží, i když podle předsedy odboru holubů Českého svazu chovatelů Jaromíra Kropáčka už to není takové, jako dřív.

„Dnes už holubi tak netáhnou, převládají králíkáři a drůbežáři. Já když jsem v šedesátých letech začínal, tak na každé druhé střeše v Holicích byl holubník,“ říká Jaromír Kropáček. I tak ale chová holuby v Holicích dvacet dva chovatelů. Laikům se mohou zdát některé názvy plemen kuriozní.

Pštros, čápek nebo bagdeta

Moravský pštros červený je plemeno holuba vyšlechtěné na Moravě. Má barevnou hlavu, křídla a ocas. Ale pro Jaromíra Kropáčka je plemenem číslo jedna česká bagdeta. Ta byla vyšlechtěná přímo ve východních Čechách. Patří mezi bradavičnaté holuby. Šlechtí se hlava, zobák, obočnice, oko a postava. Každé plemeno má vzorník a ten se musí dodržovat. Podle toho se holubi posuzují na výstavách. Ta nejbližší se v Holicích koná o víkendu 15. a 16. září.

Plán výstav v chovatelském areálu v Holicích

15.-16.9.2018
Tradiční posvícenská výstava drobného zvířectva, výstava papoušků, okrasného ptactva, ovoce, zeleniny a květin.

28.10.2018
XVIII. Celorepubliková výstava výletků amerických kingů, okresní výstava holubů se soutěží okresu Pardubice.

18.11.2018
XXXVIII. Celorepubliková výstava bradavičnatých plemen holubů.                    

1.12.2018
XIII. Celorepubliková speciální výstava německých výstavních holubů.

Spustit audio

Související