V listopadu je výhodné zajít k urologovi. Muži, počítejte s tím, že půjdete do naha

15. listopad 2022

Muži si v listopadu nechávají narůst knírek, aby podpořili celosvětovou akci Movember, která připomíná důležitost prevence rakoviny prostaty. Pardubická uroložka Kateřina Eliášová vítá ve své ordinaci všechny muže, kteří mají právě v listopadu možnost se objednat a zjistit, jak jsou na tom s prostatou.

„Pozorujeme v listopadu nárůst pacientů, kteří sami volají a objednávají se. Tu možnost mají do konce listopadu, vezmeme je bez doporučení od praktického lékaře,“ říká MUDr. Eliášová.

Muž po 50 má mít svého urologa

„Každý muž od padesáti let by měl mít svého urologa, stejně jako mají ženy svého gynekologa. Pokud je karcinom prostaty v rodinné anamnéze, měl by muž chodit na každoroční preventivní prohlídku už od čtyřiceti let,“ vysvětluje uroložka a dodává, že jinak se chová nádor u padesátiletého muže a jinak u osmdesátníka.  

Pozor na obezitu. Ta je na prvním místě jako predispozice ke vzniku jakékoliv malignity. Kvalitní strava, dostatek pohybu, méně alkoholu a kouření, zdravý sexuální život, to je správná cesta.

Co čeká pacienta u urologa

„K základnímu urologickému vyšetření patří vyšetření moči, krve, kontrola funkce ledvin. Pacient musí počítat s tím, že bude vyšetřen na lůžku vleže, a to od prsních bradavek až po genitálie. Provádíme digitální rektální vyšetření prostaty a ultrazvukové vyšetření močových cest. Potom sepíšeme sumární zprávu a sdělíme diagnózu. Ale počítejte s tím, že půjdete do naha,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Eliášová. Toto základní vyšetření trvá čtvrt hodiny.

Rakovina prostaty je zákeřná v tom, že nemusí pacientům činit žádné klinické problémy a nález může být náhodný na základě výsledků PSA (prostatický specifický antigen), což je cílený nádorový marker. Pokud je zvýšený, může to znamenat, že hrozí riziko rakoviny prostaty. Dalším důležitým vyšetřením je per rectum vyšetření (vyšetření prstem přes konečník), urolog zjistí, jaká je prostata na pohmat. Může se stát, že nálezy nejsou jednoznačné, následují další vyšetření a navrhne se léčba. Pokud se nádor zachytí včas, je velká naděje na uzdravení.

Jaké jsou možnosti léčby a jak je důležitá psychická podpora nemocného? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související