Na začátku byly hvězdy. Zámek v Litomyšli stojí 450 let

20. březen 2018

Dnes je to památka UNESCO. Dřív se v tomhle domě normálně žilo. Psal se 18. březen 1568, když položil Vratislav z Pernštejna základní kámen svého nového renesančního sídla.

Takové datum nebylo náhodné. „Veškeré velké stavby v 16. století měly svůj horoskop. Investoři se bavili i s astrology, který den bude pro začátek stavby nejlepší, aby měla co nejdelší životnost. Asi to astrologové vybrali celkem dobře,“ říká s úsměvem kastelánka Zdeňka Kalová.

Slaví průběžně, celý rok

Narozeninovou oslavu protáhli v Litomyšli do celé sezóny. „Čekají nás tři výstavy, španělská slavnost anebo diamantové losování. Chtěli jsme ale, aby nějaká akce začínala už v předjaří. Proto výstava Renesance v Litomyšli. V klenutých sálech v přízemí pomocí květin, floristických objektů a výpůjček z dalších hradů a zámků připomíná slavné období vlády Vratislava z Pernštejna a jeho rodu. Přibližujeme klasický život 16. století.“

Čtěte takéNaše Unesco: Návštěva zámku v Litomyšli

Výstava je podle Kalové otevřená až do Velikonočního pondělí 2. dubna, vždy od 10 do 16 hodin. „V otevírací dny navíc v 11 a ve 14 hodin začínají komentované prohlídky. Návštěvníci se dozví třeba to, že v období renesance vznikla dodnes platná pravidla stolování.“ 

Čekání na jaro

Taky na zámku zatím vládne spíš zima. „V místnostech sousedících se sklepy jsou teploty okolo nuly. V historických expozicích pak jsou čtyři stupně nad nulou. V kancelářích topíme a dostaneme se na 18 stupňů,“ popisuje Zdeňka Kalová.  

Zámek v Litomyšli slaví 450 let. Jeho třináctá komnata je ještě starší

S bohatě vyzdobenými komnatami renesančního zámku kontrastují nejstarší místnosti z období pozdní gotiky

Datum položení základního kamene prý určili astrologové. Zřejmě měli šťastnou ruku, protože zámek lidé obdivují dodnes. Málokdo ale ví, že uvnitř jsou i pozůstatky gotického hradu.

Jak doplňuje, litomyšlský zámek je trochu zvláštností mezi renesančními památkami. „Zvenku vypadá jako italský renesanční palác, ale časté požáry a nároky na modernější a pohodlnější bydlení v dalších staletích překryly renesanční interiéry pozdějšími úpravami. Na prohlídce jsou už k vidění sály z 18. a 19. století.“

Klasické prohlídky historických pokojů a divadla začínají na Velký pátek 30. března. Na Velikonoce tedy už pojede zámek v plném provozu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio