V Litomyšli se ke komunistům obrátili zády. A to doslova

13. listopad 2019

Už 19. listopadu 1989 se u pomníku Bedřicha Smetany začali scházet lidé a hořely první svíčky. Z malého hloučku se za pár dní stal třítisícový dav.

Vůdčí osobností listopadových událostí v Litomyšli se stal lékař František Zeman. „František už 19. listopadu na náměstí zapaloval svíčky, lidé se nejdříve dívali z podsíně, ale postupně se přidávali a bylo jich čím dál víc,“ vzpomíná první porevoluční starosta Litomyšle Miroslav Brýdl. Spolu s dalšími Litomyšlany se v sobotu 25. listopadu 1989 vydal na Letenskou pláň. V ten samý den se začalo plnit i litomyšlské náměstí.  

Regionální muzeum v Litomyšli má k dispozici autentický videozáznam demonstrace, který 26. listopadu pořídil Miroslav Sotona ze Strakova. Tehdy už bylo tehdejší Gottwaldovo, dnes Smetanovo náměstí, plné lidí.

26. listopadu 1989 vystoupila na manifestaci řada řečníků. František Zeman ohlásil pondělní generální stávku, Josef Šimek přítomné ubezpečil, že se jí účastní i zaměstnanci Vertexu, jednoho z největších místních podniků. S dalším projevem vystoupil například student pražské VŠE Robert Pikna z Litomyšle. Miroslav Brýdl mluvil o založení místního Občanského fóra, Vojtěch Stříteský citoval klasiky a zpíval státní hymnu.

Ta změna byla v nás

Pro Miroslava Brýdla byla také silným zážitkem reakce lidí na jeden z projevů. „Na manifestaci vystoupil komunista Lubomír Kolek a František Zeman řekl, že jestli se to lidem nelíbí, tak ať se obrátí zády. A celé náměstí se otočilo zády. Čili to bylo jasné, že v Litomyšli jsme už vzali ten 17. listopad za svůj,“ dodává Miroslav Brýdl.

Další významnou událostí bylo setkání ve Smetanově domě. Konalo se 7. prosince 1989 a diskusního večera, jehož průběh je známý také z dochovaného videozáznamu, se zúčastnili herci pražských divadel Marta Vančurová a Jan Kačer. Setkání moderoval František Zeman a spolu s ním usedli na pódiu kromě herců také Miroslav Brýdl, předseda stávkového výboru Vertexu Miroslav Broulík, zástupce litomyšlských gymnazistů nebo akademický malíř Bohdan Kopecký.

Zvolením Václava Havla skončila v Československu tzv. sametová revoluce

V roce 1990 se Miroslav Brýdl stal starostou Litomyšle a zůstal jím do roku 2002, v radě města pracoval do roku 2010. „Tenkrát ta euforie byla velká. Ale i potom, když jsem byl starostou, tak ta doba byla otevřená. Nebyla byrokratická jako teď. Prostě ta změna byla v nás, v našich duších. Ale pak se stejně ukázalo, že jsme lidi dobří a míň dobří. Měli jsme iluze, že se budeme mít všichni rádi. A ono to tak v dějinách nikdy nebylo. Máme se rádi, ale vodsuď podsuď,“ dodává s úsměvem Miroslav Brýdl.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.