Nezapomeňme. Příběhy našich sousedů přiživí sametový víkend

15. listopad 2019

Skoro všude je teď v hlavní roli myšlenka na rok 1989. Do hledání pamětníků minulé éry se zapojili i žáci a studenti z některých škol.

Městy Paměti národa podle neziskové organizace Post Bellum jsou třeba i Vysoké Mýto a Pardubice. „Paměť národa mapuje příběhy pamětníků totalitních režimů, nacismu a komunismu. Zapomínání je přirozená lidská vlastnost. Navíc pokud někdo nedemokratickému režimu věřil, zapomíná mnohem snáz. Přesto je důležité bavit se o věcech otevřeně, i když jsou bolestivé,“ říká ředitel Paměti národa Východní Čechy Tomáš Heller.

Zvony s Modlitbou

Na oslavu třiceti let svobody se v neděli v celé zemi rozezní zvony, a to v symbolických 17 hodin 11 minut. Skoro všechna rádia včetně některých stanic Českého rozhlasu v tu dobu zahrají Modlitbu pro Martu v podání Marty Kubišové.

V Pardubicích se žáci sedmi základních škol připojili k projektu Příběhy našich sousedů. „Vytipovali si pamětníka, kontaktovali ho a připravili strukturu rozhovoru. Následně se s ním sešli a vedli rozhovor, který zaznamenali na videokameru anebo diktafon. Natočené vzpomínky dále zpracovali, dohledali archivní údaje, zdigitalizovali fotografie a sepsali životopisy," popisuje jejich práci Heller.

Výstupy budou žáci prezentovat 17. listopadu na symbolickém místě, a to v prostorách Východočeského divadla. Aktivní účastníci z řad Občanského fóra následně přijdou na 17. hodinu ke schodišti Východočeského divadla a budou vzpomínat.

Hlas v Mýtě

I ve Vysokém Mýtě mají podobně aktivní školáky. Hlavní část oslav v den výročí tedy taky pořádá město ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum. Na náměstí Přemysla Otakara II. začne v 18 hodin koncert k připomenutí událostí v regionu z listopadu 1989 a k odchodu sovětských vojsk. Vystoupí na něm Ivan Hlas a skupina Betl Band.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.