V Opatovicích otevřeli obchvat. Úleva od dopravy? Spíš naopak

28. květen 2013

Ani obchvat zřejmě obyvatelům Opatovic nad Labem zklidnění dopravy nepřinese. Obec leží na hlavním tahu z Pardubic do Hradce Králové a pro místní bylo dřív téměř nemožné silnici I/37 v odpolední špičce kvůli silné dopravě přejít.

Ředitelství silnic a dálnic proto vybudovalo obchvat Opatovic. Stavbaři už na něm finišují a ŘSD na novou silnici pustilo první vozidla. V centru obce ale paradoxně doprava stoupla.

A starosta Pavel Kohout se obává, že ani po úplném uvedení do provozu dvouproudé silnice se situaci nezlepší.

20. května pustilo Ředitelství silnic a dálnic na ještě nedokončený obchvat první auta. V úseku je snížená rychlost a řidiči jezdí obousměrně vždy v jednom jízdním pruhu. Stavbaři totiž před úplným otevřením ještě dokončují svodidla a značení.

Původní silnice z Pardubic na Hradec Králové osiřela a doprava je minimální. I přilehlé čerpací stanici klesly tržby.

„ Já si myslím, že minimálně o jednu třetinu ty tržby šly dolů na krámě i na benzínu. Je to hoděn znát,“ stěžuje si prodavačka Monika.

Podle místních obyvatel stoupla doprava paradoxně v přímo v obci

„Jak je to zavřený na Vysokou, tak tady jezdí docela dost aut přes Opatovice. Je tady rušnější provoz.“ „Já bych řekla, že je to tím, jak to navazují tady, tak nám tady naopak jezdí více aut, než jezdilo. Já nevím, jestli už to navázali úplně, ale jezdí tady hodně aut přes vesnici,“ říkají místní obyvatelé.

Starosta Pavel Kohout vysvětluje, že si řidiči jedoucí na Jaroměř zkracují cestu skrze Opatovice, aby nemuseli projíždět celým Hradcem Králové. A obává se, že ani po dokončení obchvatu se situace nezlepší a řidiči z Hradce si budou přes Vysokou a Opatovice nad Labem zkracovat cestu domů.

„Naše obec může očekávat spíše v odpoledních hodinách nárůst dopravy, a to vozidel, která se vracejí vlastně do Hradce Králové ve směru od Prahy a od Pardubic na Moravské předměstí,“ dodává starosta.

V Opačném směru budou mít řidiči od Vysoké nad Labem přikázaný směr jízdy, který je navede na obchvat a obci se tak vyhnou. Jestli bude doprava neúměrná, obec se od obchvatu odřízne úplně a to tím, že zneprůjezdní silnici u benzinové stanice.

„Protože to je naše místní komunikace a náš příslušný silniční správní úřad může rozhodovat o této komunikaci, takže je to v naší kompetenci,“ přibližuje Kohout.

Stavbaři by měli obchvat předat do plného provozu na začátku července.


Zobrazit místo Obchvat Opatovic nad Labem na větší mapě

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autoři: pta , ZAL , KAL
Spustit audio