V Pardubicích vzniklo stanové městečko pro bezdomovce v karanténě

20. duben 2020 06:45

Kvůli šíření nového typu koronaviru vzniklo v Pardubicích stanové městečko pro bezdomovce, areál s kapacitou 25 míst bude hlídaný bezpečnostní agenturou a v případě potřeby poslouží i jako místo, kde by lidé bez domova měli trávit nařízenou karanténu.

Areál je vybavený i potřebným hygienickým a sociálním zázemím. Radnice tak chce omezit riziko šíření nového koronaviru mezi lidmi žijícími na ulici, kteří patří k nejohroženějším skupinám.

Stanové městečko vzniklo na louce v sousedství železničního mostu přes Labe do Rosic. Areál je mimo obytnou zástavbu a je oplocený.

Stany s povinným odstupem

„Spojíme služby nízkoprahového denního centra a noclehárny na nezbytně nutnou dobu. Tady bude hygienické zázemí, klienti dostanou stany a spacáky, samozřejmostí bude pravidelný potravinový servis,“ říká Jiří Pitaš z pardubického SKP centra, které v Pardubicích provozuje azylové domy.

Stany stojí v několikametrových rozestupech, na Louce u Labe jsou i kontejnery se sprchami a mobilní toalety

Součástí městečka budou podle něj třeba i mobilní sprchy a záchodky. „Stany budou minimálně tři metry od sebe, tak aby klienti měli možnost dodržovat bezpečný odstup. Budeme dodávat bavlněné roušky, budeme pravidelně měřit teplotu, bude kontrola zdravotního stavu. Domlouváme se na spolupráci s praktickou lékařkou.“

Pod stan dobrovolně, ale i do karantény

Uživatelé služby mohou pobývat ve stanovém městečku dobrovolně, radnice ale taky počítá s tím, že v oddělené části stanového kempu vytvoří místo, kde by lidé bez domova měli trávit nařízenou karanténu.

Podle primátora Pardubic Martina Charváta z hnutí ANO je cílem omezit riziko šíření nového koronaviru i v této cílové skupině. „Potřebujeme mít opravdu jistotu, že se nám ten koronavir mezi lidmi nekontrolovaně nešíří a tohle je z mého pohledu nejjednodušší a nejsprávnější princip zařízení. Kopírovali jsme to podle Prahy, konzultovali jsme to s krajskou hygienou, máme to zkonzultované s panem hejtmanem, který nám opatřením nařídil tuhle lokalitu zřídit.“

Stanové městečko pro lidi bez domova má podle magistrátu začít fungovat dnes.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související