V parku Na Špici přibyde trampolína a zavlažovací systém

9. květen 2017

Správci pardubického parku Na Špici už nebudou muset tahat zahradní hadice po všech trávnících. Radnice prvního městského obvodu totiž pořídí nový zavlažovací systém. Park před dvěma roky po velké opravě podstatně změnil podobu a vydržel i loňskou doslova zátěžovou zkoušku při třítýdenním olympijském parku.

Letos se v parku vše zazelenalo, loni to ale bylo jinak, protože v létě byla velká vedra a tráva byla na mnoha místech žlutá.

„Trávník, který není pravidelně zavlažovaný, to je spočítané 25 litrů rozprašování na metr čtvereční minimálně jednou denně, u zátěžových trávníků i třikrát denně, prostě ve vedru zelený nebude. Tady vzhledem k podloží, na kterém jsou trávníky udělané kolem pavilonu a sportovního hřiště, bez pravidelné závlahy nebude trávník plnit relaxační funkci. Takže jsme začali připravovat závlahový systém, který by tady obsluhoval správce a který by pro něj byl přijatelný,“ říká vedoucí odboru majetku malé radnice Lenka Tobolková.

Čtěte také

V současné době je podle Tobolkové zavlažování trávníku pro správce dost náročné: „V současné době chudák správce musí dát čerpadlo do Čičáku, natáhnout kolem 100 metrů hadice a běhat tady po parku, ta voda už ani nemá tlak. Zálivka přestává mít ten účinek, který tady potřebujeme.“

Park Na Špici v Pardubicích

Správcová parku Na Špici Radka Myšková popisuje, co všechno má na starosti v běžný pracovní den: „Nejdřív je potřeba posbírat odpadky, protože ne každý se trefí do koše. Když fouká vítr, tak je potřeba posbírat větve. Pak už jsou to zahradnické práce, udržovat právě trávník zalíváním, sekáním a hnojením.“

„Olympijská“ trampolína

V pardubickém parku Na Špici bude nastálo trampolína, která byla loni součástí olympijského parku. V těchto dnech si možná všimnete pracovníků odborné firmy, kteří ji upevňují do země na trávníku u hlavního pavilonu.

autor: ba
Spustit audio