V rodině Dudychů z Litomyšle se pořád mluví o umění. Prostě je to baví

6. únor 2020

Keramika litomyšlského výtvarníka Jiřího Dudychy je známá po celé republice. Bílé vázičky, šálky a svícny se zlatým nebo stříbrným zdobením krášlí mnoho českých domácností. Ale to je jen vrchol pyramidy, pod kterým se skrývá spolupráce celé rodiny Dudychů. Redaktorka Jitka Slezáková měla možnost poznat tuto rodinu blíž.

První byl Alois Dudycha

Uměleckou tradici rodiny Dudychů započal Alois Dudycha, tatínek současného výtvarníka Jiřího. Alois pocházel z Makova u Litomyšle, ale studoval na Slovensku v Modré, kde se naučil vytvářet lidovou keramiku.

Jiří Dudycha s výtvarně zpracovanou filmovou klapkou

V Litomyšli pak založil velkou dílnu s pětatřiceti zaměstnanci. Vedl si velmi dobře, ale v padesátých letech dopadl podobně jako mnoho dalších úspěšných podnikatelů.

Geny, které po Aloisovi získal syn Jiří Dudycha, ale komunisté zničit nedokázali. Jiří si našel svou uměleckou cestu, kterou se ubírá dodnes. Známá je jeho bílá užitková keramika se zlatým nebo stříbrným zdobením. Ale Jiří má stále nové nápady. V současnosti se věnuje výrobě plastik z bronzu a chystá výstavu, kde budou jeho autorské návrhy zrcadel do moderních koupelen.

Syn Jiří – kurátor výstav a velký bojovník

Dalším potomkem umělecké rodiny Dudychů je syn Jiří. Osud k němu nebyl příliš přívětivý. Ve dvaceti letech se Jiří dozvěděl, že má roztroušenou sklerózu. Ale na svůj osud nezanevřel a stále hledá nové možnosti, jak na tuto nemoc vyzrát. Věnuje se například freedivingu a výsledky jsou i podle jeho lékařky obdivuhodné. Promyšleným zadržováním dechu se podle svých slov zbavil symptomů astmatu a jeho cílem je odstranit stejným způsobem i příznaky roztroušené sklerózy.

Naříkat na osud nemá Jiří Dudycha mladší čas. Se svou ženou Alenou, která ho ve všem podporuje, a synem Jiřím, vede tři galerie a spolupracuje se stovkami výtvarníků z celé republiky. Milovníci umění mohou zavítat ve východních Čechách do Galerie Dudycha v Litomyšli nebo do Galerie Barbara v Hradci Králové. Mohou se také podívat na nabídku v internetové galerii  www.ceskeumeni.com.

Bílá keramika se zlatými detaily - klasika Jiřího Dudychy

Alena Dudychová – velká opora rodiny

Alena Dudychová se přivdala do rodiny Dudychů před třiceti lety a její láskyplný přínos je na první pohled zřejmý. Velmi podporuje svého manžela a společně překonávají jeho zdravotní  potíže.

„Je to úžasná rodina. Já maminku ani tatínka už nemám a v rodičích Jiřího jsem je opět získala. Navíc umění, to je nit, která nás všechny spojuje. I když se může zdát, že se pořád bavíme o práci, není to vyčerpávající.  My nepracujeme, nás to baví,“ uzavírá Alena Dudychová.

Spustit audio

Související