Válka mezi sochami. V chrudimském muzeu baroka by mohla být sbírka vojenských relikvií

14. červen 2019 10:47

Krása baroka a válečné uniformy a zbraně. Možná trochu zvláštní spojení se rodí v Chrudimi. Spolek vojenské historie chce založit vlastní muzeum. A jedna z možností je i to, že se na vojenské změní část barokního muzea. Jenže ne všem se tahle představa líbí.

Muzeum chce otevřít nově založený spolek Vojenská historie Chrudimska. Jeho členové hledají armádní relikvie z druhé světové války a také je vykupují od dalších sběratelů. Jsou to různé části výstroje, odznaky, listiny, fotografie, ale i zbraně až po část tanku nebo letadla. A tohle všechno by v muzeu mohlo být. Členové spolku o sobě říkají, že se vlastně snaží doplnit skládačku historie celého chrudimského okresu.

Listiny ano, zbraně ne

Spolek má zájem o kryptu kostela, ve kterém muzeum sídlí. Ta je teď prázdná a nevyužitá. Tohle spojení baroka a války se ale nelíbí členům chrudimské kulturní komise. Ta radnici nedoporučila pro takové účely kryptu využít.

Velký průvan v Chrudimi. Kormidluje ji nová radnice

03104729.jpeg

Po posledních volbách nezůstal ve druhém největším městě Pardubického kraje kámen na kameni. Do vedení se dostali samí nováčci včetně starosty Františka Pilného.

Starosta města František Pilný (ANO) si v barokním muzeu těžko dokáže představit nějaké zbraně nebo větší kusy techniky, třeba papírová část sbírky - listiny, dokumenty, fotografie - by mu tam ale nevadila.

Vedení města chce spolku pomoct najít vhodné místo pro vojenské muzeum. Možností je hned několik a je mezi nimi i další zajímavé spojení, starosta Chrudimi mluví třeba i o Medlešickém zámku.

„Samozřejmě budeme hledat další vhodná místa, je otázkou jestli nevyužít nějaký industriální prostor. Spojím se se zdejší armádou, jestli by oni neměli zájem o sbírku ve svých prostorách, které už třeba nepotřebují. Dalším prostorem by se nabízel třeba zámek Medlešice a potažmo zámecká zahrada pro venkovní expozici a kryt civilní obrany pod starou radnicí.“

Zatím to jsou ale všechno jen nápady, žádná konkrétní dohoda kam a co nastěhovat zatím neexistuje.

Spustit audio

Související