Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou. Kvalitní a šťavnaté maso připravené s láskou

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Suroviny:
půl kilogramu vepřové panenky, 300 gramů sušených hub, nejlépe hříbků, 1 cibule, houbové koření, petržel, olej, mletý pepř

Postup:
Pokud máme čas, plátky panenky si tak na 2 hodiny předem naložíme do směsi oleje a bylinek. Pánev s kapkou oleje pořádně rozpálíme a panenky na ní z obou stran orestujeme, z každé strany maximálně 3 minuty, aby maso zůstalo šťavnaté. Maso můžeme posypat houbovým kořením, osolíme dle chuti. Poté maso odložíme do teplé trouby nebo do alobalu a ve výpeku orestujeme cibulku a přidáme nakrájené houby. Poté zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, přidáme petržel a podusíme do zhoustnutí.
Panenky podáváme přelité omáčkou nejlépe s pečenými bramborami.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.

Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Vepřová panenka s omáčkou z thajského kari
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka