Vesnicí roku 2015 Pardubického kraje je Vysočina

28. květen 2015

Celkem 12 obcí se ucházelo o titul Vesnice roku 2015 Pardubického kraje. Letošním vítězem se stala obec Vysočina na Chrudimsku, která získá Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole a postupuje do celostátního kola.

Ta navíc vyhrála také Zlatou cihlu v kategorii Obnova či rekonstrukce venkovské zástavby za opravenou čekárnu v Možděnici.

„Jsem velmi rád, že se Vysočina po Oranžové a Zelené stuze dočkala ocenění nejvyššího. V obci je nejen snaživé vedení, ale i velké množství pracovitých lidí,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

„Obec Vysočina uskutečňuje řadu projektů proměny veřejného prostranství a doufám, že je to znát. Právě jsme získali Zlatou cihlu za čekárnu v Možděnici, povedla se ale také oprava fasády společenské budovy ve Rváčově,“ komentoval úspěch obce starosta Tomáš Dubský.

V Břehách to žije

Modrou stuhu za společenský život získá obec Břehy na Pardubicku, a to za stálou podporu společenského života v obci se širokým záběrem aktivit.

Obec Zářecká Lhota na Orlickoústecku obdrží Bílou stuhu za činnost mládeže, protože podle hodnotící komise se cílevědomě snaží o podporu vzdělávání a zapojování mládeže do aktivit v obci.

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu poputuje do Biskupic na Svitavsku za široký rozsah vzájemné spolupráce mezi zemědělskými subjekty, obcí a občany obce a začlenění historicky nevyužitých zemědělských objektů do života obce.

Do 21. ročníku soutěže Vesnice roku 2015 se zapojilo celkem 210 obcí z celé České republiky.

autor: pta
Spustit audio