Vodu v pardubickém aquacentru bude ohřívat slunce

18. březen 2015

Vodu čtyř bazénů pardubického aquacentra začnou už brzy pomáhat ohřát solární panely. Plavecký areál tak plánuje ušetřit peníze za energie. Někteří plavci mají navíc zájem i o možnost zimního plavání ve venkovních bazénech, právě tam by mohl solární ohřev pomoci.

„Připravujeme to na to, abychom mohli ohřívat vodu v bazénech. Je to sestava solárních panelů, která by nám měla ohřívat vodu v bazénech. Je to připravené pro padesátimetrový bazén, rekreační bazén, skokanský bazén a venkovní bazén,“ říká technický náměstek Radek Musil.

Podloží na střeše je z oblázků. Je to původní zateplení a zatížení střechy, které zde bylo dáno při rekonstrukci areálu.

Panely ušetří energii za půl milionu ročně

Jak panely fungují i v okamžiku, kdy nesvítí sluníčko, vysvětluje náměstek Musil: „Měly by fungovat taky, nedávají samozřejmě takový výkon. Počítáme v létě s ohřevem venkovního bazénu, případně vnitřních bazénů.“

Solární panely na pardubickém aquacentru

„Hlavní důvod je úspora tepla, které odebíráme z centrálního rozvodu z Opatovic. Předpokládaná úspora, která je počítána, je kolem 1 200 gigajoulů za rok. Jeden gigajoul stojí pro nás nějakých 350 korun. Když se to vynásobí, tak jsme na půl milionu,“ dodává Musil.

Mohly by solární panely nahradit úplně zdroj tepla? „To se obávám, že ne. Tady ta spotřeba tepla je poměrně vysoká. Podle toho, co je spočítáno, ta úspora 1200 gigajoulů je někde na 7 až 10 procentech celkové roční spotřeby tepla pro plavecký areál,“ odpovídá technický náměstek Radek Musil.

Solární panely by měly začít dodávat energii v měsíci květnu.

autor: ba
Spustit audio