Vozík, vana, lázně. Komu letos Hudba pomáhá?

19. listopad 2019

Třináctiletý Michal Tereska se narodil dva měsíce před termínem. Následný ultrazvuk mozku ukázal problém. Pomoci rodině Tereskových teď můžete i vy. 

„Míša je nechodící. Bojuje s jemnou motorikou rukou. Každý den musí vstávat v 6 hodin, abychom před začátkem školy rozhýbali jeho tělo. Žena ho protáhne, promasíruje. On pak s lehkou dopomocí provádí běžné úkony. Chceme, aby byl soběstačný. K tomuto cíli směřujeme,“ říká Michal Tereska starší.

Tátovi otevřel obzory

Život se po diagnóze změnil celé rodině. Pan Tereska se dostal mezi lidi s handicapem. „Jednoho dne jsem se ocitl až na střídačce pardubických Mustangů, tedy parahokejistů. Trénuju je. V porovnání s klasickým ledním hokejem jde o mnohem tvrdší sport.“

Jeho syn se navzdory handicapu taky aktivně věnuje několika sportům a zároveň se každý den snaží díky cvičení dělat aspoň malé pokroky.

Tradiční festival

Hudba pomáhá. To už je dnes docela zavedená značka. Každoročně se organizátoři této akce zaměřují na jednu vybranou rodinu z Pardubického kraje, pro kterou pořádají koncerty. Letos to tedy jsou Tereskovi.

„Festival odstartuje 24. listopadu dvěma koncerty skupiny Parkoviště pro velbloudy v kostele svatého Petra a Pavla v Morašicích. Další koncerty pak budou 7. prosince v Poličce, 15. prosince v Litomyšli a 25. prosince ve Vysokém Mýtě. O doprovod se postará Cimbálová muzika Jana Dostála. Poslední listopadovou sobotu rozezní vysokomýtský M-klub písničkář Pokáč,“ popisuje mluvčí festivalu Karel Telecký.

A na co půjde podle Michala Teresky výtěžek? „Chlapák nám roste. Nevejde se do vozíku. Potřebujeme proto nový. Další věc je vana s dvířky, aby se mohl sám umýt. Kdyby ještě zbyly peníze, můžeme je použít na lázně, které absolvuje třikrát ročně.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související