Všechny akutní pacienty ošetříme, uklidňuje primář pardubické kardiologie

11. březen 2021

Jsme na vrcholu další vlny pandemie.  Máme velké počty přijatých nemocných, ale naše nemocnice na to dokážou obdivuhodně a flexibilně reagovat. Všichni spolupracujeme a situaci se snažíme zvládnout, řekl v Radioporadně primář kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Jan Matějka.

Pardubická kardiologie je jediná pro celý Pardubický kraj, proto tam nebylo možné zavést tzv. covidová lůžka. Podle primáře Matějky je velmi důležité zachovat kardiologickou péči alespoň pro ty, kteří potřebují akutní péči.

„Kromě toho, že je tady koronavirus, řešíme stále i  další závažné nemoci srdečního charakteru. Lidé se ale nemusejí bát, akutní pacienty ošetříme všechny, i ty s covidem,“ uklidňuje primář Matějka. Jinak je to ale s neakutní péčí a plánovanými operacemi.

Plánovaná péče je zrušená

Na pardubické kardiologii se běžně řeší plánované operace, jako je například ablace, katetrizace, a další. Plánované zákroky jsou ale omezené, v posledních týdnech dokonce zrušené.

Čtěte také

„Když má někdo dlouhodobou arytmii, tedy fibrilaci síní, víme, že by mohla lépe reagovat intervenčním zásahem, tedy ablací. Tito pacienti k nám přicházejí plánovaně. To se v posledních měsících změnilo. A vnímáme to velmi špatně, protože ani tyto neakutní srdeční záležitosti nelze odkládat do nekonečna,“ říká primář Matějka.

Alarmující je podle něj fakt, že v posledním roce velmi poklesly příjmy pacientů s akutním infarktem v nemocnicích. To ale neznamená, že by se na infarkt umíralo méně. Vysvětlení je jednoduché: „V obavách z pandemie lidé nevyhledali zdravotní pomoc. Buď to nepřežili, nebo mají následky. Jsou to nepřímé oběti pandemie a mohou tvořit třetinu případů,“ varuje primář Matějka.

Co je akutní kardiologická péče?

Akutní případy se týkají zástavy srdečního oběhu, život ohrožující arytmie, akutního infarktu a také embolie, které jsou teď v souvislosti s pandemií koronaviru velmi časté.

Kdy volat záchranku?

„Tlačí vás uprostřed na  prsou, bolest se šíří  do krku, ramene, do zubů, potíte se, špatně se vám dýchá, je vám na zvracení, a problém trvá dvacet až třicet minut? V takovém případě neváhejte a volejte záchranku,“ radí MUDr. Jan Matějka.

Spustit audio

Související