Vtíravé myšlenky jsou nebezpečné. Naučíme vás je odmítat

14. říjen 2016

Věnuj pozornost tomu, co právě děláš. Tomu, čemu ji věnuješ, vdechuješ život. Soustřeď se na věci podstatné a neprobouzej ty zbytečné…To jsou věty, které velmi dobře znají trenéři paměti. Ale umět vypudit vtíravé myšlenky je velmi těžké. Může nám pomoct meditace.

Jedeme na autopilota. Vezměte si takovou cestu autem. Taky se vám stává, že jezdíte z práce a do práce na autopilota? Vůbec nevnímáte cestu a v hlavě si nevědomky přehráváte myšlenky, které s řízením vůbec nesouvisejí? A to je podle trenérky mozku Evy Fruhwirtové velmi nebezpečné. Zvlášť v autě bychom se měli věnovat hlavně řízení a nenechat myšlenky vířit hlavou.

Meditace vás naučí být tady a teď

„Tím, že se vlastně nutíte soustředit na jednu věc, odháníte jiné myšlenky a učíte se být připravený na danou chvíli. Osvědčí se vám to nejen v autě,“ říká Eva Fruhwirtová.

Najděte si příjemné prostředí a zkuste to. V dnešní době jsme se naučili odpojovat tělo od mysli, což se negativně odráží v našem životě. Jsme podráždění, děláme mnoho věcí najednou a neumíme odpočívat. Stovky myšlenek klepou na náš mozek. A my máme možnost vpustit nezvané návštěvníky dovnitř, nebo ne.

„Pokud si chcete vyčistit hlavu, musíte říct myšlence teď ne. Milá myšlenko, mám právě teď chvíli pro sebe a budu se ti věnovat až za hodinu,“ radí Eva Fruhwirtová.

Meditace

Během minuty nám hlavou projede čtyřicet až padesát myšlenek. Mozek je stále v rozletu, a právě proto si potřebuje odpočinout a získat tak nový, čistý prostor. Teprve pak se můžeme znovu nadechnout a přijímat nové věci a podněty.

Meditovat můžete v přírodě nebo v klidné místnosti. Někdo si potřebuje věci představovat. Věci si pamatuje tak, že je vidí. Představí si tedy barevnou alej stromů nebo zurčící potok. Učí se meditovat s představou a hlavně nevpustí vtíravé myšlenky do svého čistého prostoru. Pokud se vám podaří každý den chvíli tímto způsobem odpočívat, máte skoro vyhráno! Můžeme se začít učit nové věci. Máme pár konkrétních vychytávek, jak na to.

Mnemotechnické pomůcky a jejich konkrétní užití při učení

Jak jdou po sobě struny na kytaře?
Zkuste větu: Eva Hodila Granát Do Atomové Elektrárny. Počáteční písmena jsou názvy jednotlivých strun. Nejlepší je, když si každý vymyslí svou větu, kterou si dobře zapamatuje, protože je mu blízká.

Jak rozpoznat římské číslice
Zkuste větu: Ivan Vedl Xenii Lesní Cestou Do Města. Počáteční písmena jsou vlastně skrytá čísla 1, 5, 10, 50, 100, 500 a 1000.

Učebnice dějepisu

Pamatujete si ještě na učebnice dějepisu? Pod texty byly otázky a rozhodně tam nebyly zbytečně. Metoda dotazování proč nám ulehčí proces učení. Pokud pochopím, o co v textu jde, mohu učební látku líp vstřebat a zapamatovat si ji. Proto je dobré si otázky i samostatně vytvářet a odpovídat si na ně.

Čtěte také

Učit se můžeme v pohybu. Pokud vám vyhovuje chození, choďte. Pokud si u toho budete kreslit a psát tím líp. Ale jen podtrhávání není úplně efektivní. Daleko lepší je si důležité věci vypsat na vlastní papír.

„Když se chcete něco dobře naučit, vypněte televizi i rádio. A přestaňte u toho vyřizovat vzkazy na emailu nebo Facebooku. Je třeba si čas od času uvědomit, kde právě jsem a co konkrétně dělám. Tak nezapomeňte, jsme tady a teď,“ uzavírá trenérka mozku Eva Fruhwirtová.

autor: jsl
Spustit audio