Vyděsit, pak okrást. Taktika podvodným telefonistům vychází. Okradených lidí přibývá

3. červenec 2024

Podvodné emaily a esemesky jsou už mezi lidmi známé a málokdo se nechá napálit. V posledních měsících ale velmi přibývá podvodných telefonátů. A tady podvodníci slaví úspěch. Specializují se na lidi, kteří mají běžné účty v bankách.

„Je to tak, že se podvodník představí jako bankéř vaší banky, nebo pod hlavičkou celní správy, někdy se hlásí jako pracovník Microsoftu. Cílem tohoto telefonátu je klienta vyděsit,“ popisuje ombudsman Home Credit Miroslav Zborovský.

Na vašem účtu se něco děje!

Zděšení člověka, který údajně přichází o všechny své peníze na účtu, je celkem pochopitelné. Podvodný telefonát může vypadat takto:

Jsem z vaší banky a z účtu právě odcházejí vaše peníze. Vybíráte je právě teď? V takové chvíli funguje mozek člověka, který samozřejmě v tu chvíli nic nevybírá, úplně jinak. Manipulace proškoleného podvodníka způsobí, že mu klient prozradí údaje o platební kartě nebo společně s podvodníkem nainstaluje do počítače program, který během pár minut celý účet tzv. vybílí.

Rozhovor ukončete a kontaktuje svou banku

Podle finančního ombudsmana Zborovského je třeba na telefonáty tohoto typu reagovat klidně a rozhovor hned ukončit s tím, že si to hned prověříte. Poté zavolejte do své skutečné banky a o všem informujte svého finančního poradce.

„Žádná banka ani finanční společnost nikdy nevyžaduje platební citlivé údaje ani po emailu, ani po telefonu. Jedná se o číslo karty, údaje z přední i zadní části, hesla pro přihlášení do internetového bankovnictví. Pokud tedy někdo po vás bude chtít tyto údaje, rozhodně je nesdělujte, jedná se o podvod,“ vysvětluje Miroslav Zborovský.

Pokud máte podezření na podvodný email, nikdy žádný odkaz nerozklikávejte! Je ale důležité tento email přeposlat své skutečné bance. Tito podvodníci tvoří profesionální organizované skupiny, které se policii nedaří odhalovat. Proto je důležité předávat podezřelé údaje dál. 

Proč není dobré půjčovat si na bazén nebo exotickou dovolenou? A jak si ověřit důvěryhodnost společnosti, od které si chcete půjčku vzít? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.