Jak zabavit děti o prázdninách? Vyzkoušejte zmrzlinu bez zmrzlinovače

2. červenec 2024

Zmrzlina je i pocitová záležitost. Její příchuť máme spojenou se vzpomínkou na dětství, na rodinu, na lidi, které máme rádi.

„Ráda sleduju, jak si lidé navzájem zmrzlinu ukazují, fotí, vzájemně ochutnávají. Myslím si, že zmrzlina lidi sbližuje,“ říká zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová z Pardubic. Výrobou zmrzliny se zabývá už od roku 2006 a stále vymýšlí něco nového. Posluchačům Českého rozhlasu Pardubice nabídla jednoduchý recept na zmrzlinovou pochoutku na ruční pohon.

Na malinový sorbet potřebujete dva sáčky s uzávěrem

  • Vezměte si dva uzavíratelné sáčky, jeden větší a jeden menší. Budete je vkládat do sebe. Do většího  sáčku nasypte nadrcený led se solí. (Když se dá do ledu sůl, proběhne chemická reakce a led chladne.)
  • Do menšího sáčku si namíchejte směs zmrzliny. Vyzkoušejte třeba malinovou. Postačí vám 200 gramů malin, dvě lžíce malinového sirupu a 250 gramů vody. Rozmíchejte a nalijte do menšího sáčku a dobře uzavřete.
  • Menší sáček s malinami vložte do většího sáčku s ledem a solí. Opět dobře uzavřete a zabalte třeba do utěrky, aby vás to nestudilo. Pak už zbývá jen třepat a třepat. Děti to bude bavit, když už jedno nebude moct, vystřídá ho další.
  • Po čase směs s malinami začne mrznout, čím víc budete třepat, tím bude více tuhnout. Za tuhle zahradní aktivitu čeká pak děti odměna v podobě malinového sorbetu. Pokud nevydrží třepat až do úplného ztuhnutí, nevadí. Malinová směs se dá vypít brčkem jako ledová tříšť.

Nebojte se kombinovat příchutě

Zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová z Pardubic

Podle pardubické zmrzlinářky Moniky Pavlisové je stále nejvíc oblíbená příchuť vanilková, jahodová a čokoládová, zájem je také o slaný karamel a pistácie.

„My se nebojíme kombinovat různé příchutě a přidávat bylinky. Vyzkoušejte třeba mango s malinami, ananas s kokosem, třešně s kokosem, meloun s jahodami, můžete zkusit i rajčata s jahodami,“ nabádá k odvaze nanukářka Pavlisová, která se svým týmem chystá nový projekt:

„Jako si lidé nosí jablka do moštárny nebo švestky do palírny, tak my bychom dělali z jejich vlastního ovoce zmrzlinu. Chtěli bychom více propojit komunity lidí, kteří chtějí mít kvalitní věci, na kterých si pochutnají,“ uzavírá Monika Pavlisová.

Hodí se zmrzlinový dort i na diamantovou svatbu? A jaké požadavky mají klienti nanukárny? Poslechněte si víc v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související