Jak zabavit děti o prázdninách? Vyzkoušejte zmrzlinu bez zmrzlinovače
Zmrzlina je i pocitová záležitost. Její příchuť máme spojenou se vzpomínkou na dětství, na rodinu, na lidi, které máme rádi.
„Ráda sleduju, jak si lidé navzájem zmrzlinu ukazují, fotí, vzájemně ochutnávají. Myslím si, že zmrzlina lidi sbližuje,“ říká zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová z Pardubic. Výrobou zmrzliny se zabývá už od roku 2006 a stále vymýšlí něco nového. Posluchačům Českého rozhlasu Pardubice nabídla jednoduchý recept na zmrzlinovou pochoutku na ruční pohon.
Na malinový sorbet potřebujete dva sáčky s uzávěrem
- Vezměte si dva uzavíratelné sáčky, jeden větší a jeden menší. Budete je vkládat do sebe. Do většího sáčku nasypte nadrcený led se solí. (Když se dá do ledu sůl, proběhne chemická reakce a led chladne.)
- Do menšího sáčku si namíchejte směs zmrzliny. Vyzkoušejte třeba malinovou. Postačí vám 200 gramů malin, dvě lžíce malinového sirupu a 250 gramů vody. Rozmíchejte a nalijte do menšího sáčku a dobře uzavřete.
- Menší sáček s malinami vložte do většího sáčku s ledem a solí. Opět dobře uzavřete a zabalte třeba do utěrky, aby vás to nestudilo. Pak už zbývá jen třepat a třepat. Děti to bude bavit, když už jedno nebude moct, vystřídá ho další.
- Po čase směs s malinami začne mrznout, čím víc budete třepat, tím bude více tuhnout. Za tuhle zahradní aktivitu čeká pak děti odměna v podobě malinového sorbetu. Pokud nevydrží třepat až do úplného ztuhnutí, nevadí. Malinová směs se dá vypít brčkem jako ledová tříšť.
Nebojte se kombinovat příchutě
Podle pardubické zmrzlinářky Moniky Pavlisové je stále nejvíc oblíbená příchuť vanilková, jahodová a čokoládová, zájem je také o slaný karamel a pistácie.
„My se nebojíme kombinovat různé příchutě a přidávat bylinky. Vyzkoušejte třeba mango s malinami, ananas s kokosem, třešně s kokosem, meloun s jahodami, můžete zkusit i rajčata s jahodami,“ nabádá k odvaze nanukářka Pavlisová, která se svým týmem chystá nový projekt:
„Jako si lidé nosí jablka do moštárny nebo švestky do palírny, tak my bychom dělali z jejich vlastního ovoce zmrzlinu. Chtěli bychom více propojit komunity lidí, kteří chtějí mít kvalitní věci, na kterých si pochutnají,“ uzavírá Monika Pavlisová.
Hodí se zmrzlinový dort i na diamantovou svatbu? A jaké požadavky mají klienti nanukárny? Poslechněte si víc v záznamu pořadu.
Související
-
Jak se vyrábí kvalitní zmrzlina? Fígl je v mražení a...
Vyrobit kvalitní zmrzlinu je kumšt. Nesmí být moc ledová ani přeslazená. A také se nesmí okamžitě rozplynout na jazyku. Lidé mají rádi čerstvé suroviny. Zájem o zmr...
-
Do kopečku zmrzliny zapíchla pipetu s hruškovicí. Je z toho Regionální potravina 2023
Za ostružinový sorbet s hruškovicí získala pardubická zmrzlinářka Monika Pavlisová ocenění. Úspěch jí přinesla zmrzlina, ve které je 50 % ostružin a hruškovice v pipetě.
-
Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.