Vyrobit medvídka Pú šperkařka Monika Jará odmítla. Ale anděly i čerty zvládá s přehledem

4. duben 2019

Monika Jará z Horky u Chrasti miluje svou práci, i když má prsty popálené od pájky. Dílna šperkařky je malá, k práci jí stačí stůl, židle, pájka, odsavač par, hromady pestrobarevných kamínků, skel a drátků. Pod jejíma rukama vznikají originální šperky, keramičtí andělé, ale také vitrážové lampy, cínové korunky pro nevěsty, a dokonce i čerti.

„Mám bezvadného zákazníka, je to pán, který je ve spolku, a ten spolek má ve znaku čerta. Spolupracuje s Holanďany, a právě tam vozí každý rok nového čerta z mé dílny. Taky jsem dělala šperk v podobě motorkářské boty. Nerada odmítám, ale někdy musím. Vyrobit například medvídka Pú, to už není moje parketa,“ směje se Monika Jará.

Keramika ji doslova postavila na nohy

Asi před dvaceti lety se Monika Jará po vážné dopravní nehodě dostala do rehabilitačního centra Kladruby, kde se poprvé setkala s keramikou. Bylo to zásadní setkání, protože práce s hlínou jí vrátila chuť do života a postavila ji doslova na nohy.

Původně se Monika Jará věnovala hlavně keramice. Do točení na kruhu a dalších dovedností ji zasvětila keramička Alena Effenbergerová ze Svídnice, se kterou se dodnes přátelí. A přivedla ji také na myšlenku vytvářet anděly. Ti jsou pro ni dodnes typičtí. Chtěla je nějak ozvláštnit, a napadlo ji propojit hlínu s kovem. A tak vznikla první cínová křídla. Kovová krajka, průhledy a různorodé tvary. To je základ její tvorby.

České sklo má v cizině zvuk

Šperky Moniky Jaré vyzařují určité kouzlo naděje, stejně jako jejich tvořitelka. Nejraději má české sklo z Jablonce nad Nisou. Bohužel se podle ní většina produkce vozí do zahraničí, kde je naše sklo velmi ceněné. Výtvarnice používá i pravé perly, které získala v Číně, kam se loni díky své práci dostala. Teď má před sebou ale úplně jinou cestu. Chystá se totiž poprvé na úlohu babičky. Tak jí přejeme jen samé krásné chvíle prožité nejen v dílně, ale i s prvním vnoučetem.

Anděly od Moniky Jaré bezpečně poznáte. Mají cínová křídla
Spustit audio

Související