Vyrobte si leštěnku nebo čistič na okna svépomocí. Je to rychlé a levné

22. listopad 2023

Zdají se vám úklidové prostředky v obchodech čím dál dražší? Vyrobte si vlastní. Na čistič oken nebo leštěnku na nábytek budete potřebovat jen pár ingrediencí a za chvíli budete mít hotovo. Jak na to? Jednoduché recepty nám nabídla v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice autorka knihy Domácí soběstačnost Radka Svatošová.

„Některé úklidové prostředky už v obchodě vůbec nekupuji. Zvykla jsem si na ty vlastnoručně vyrobené, úklid je pak příjemnější a voňavější. Není na to potřeba nic speciálního,“ říká bylinkářka Svatošová.

Na leštěnku jen dvě suroviny

Leštěnka vyrobená po domácku provoní dům, vyživí dřevo a zároveň skryje vybledlá místa. Budete potřebovat jen dvě ingredience – jeden díl olivového oleje a jeden díl octa. Olivový olej stačí obyčejnější, není potřeba za studena lisovaný. K tomu případně přidejte pár kapek éterického oleje na provonění. Všechno smíchejte, důkladně protřepte a máte hotovo.

Čtěte také

„Skvěle mi funguje i po domácku vyrobený čistič oken. Budete potřebovat půl litru vody nebo odvaru z bylinek, můžete použít i starší bylinky, které už se nehodí na čaj. Například levanduli, vřes, zlatobýl nebo mydlici. K tomuto odvaru přidejte čtvrt hrnku obyčejného octa a čtvrt hrnku alkoholu. Stačí vodka nebo jiný bílý alkohol, pozor nesmí být sladký. Pak už zbývá jen lžíce bramborového škrobu. Pokud chcete mít čistič voňavý, můžete přidat pár kapek éterického oleje. Prostředek nalejte do rozprašovače, nastříkejte na okna a vyleštěte,“ doporučuje Radka Svatošová.

Šípkový omlazující olej

Po domácku se dají vyrobit i některé kosmetické přípravky. Můžete vyzkoušet například šípkový omlazující olej, který by mohl pod vánočním stromkem potěšit ženskou část rodiny. 

Suroviny: Sušené šípky, půl litru za studena lisovaného oleje, čtyři tobolky vitamínu E, 65 gramů včelího vosku a zavařovací láhev

Postup: Šípky rozdrtíme, nasypeme do dvou třetin zavařovací sklenice a zalijeme olejem. Potom sklenici zahříváme ve vodní lázni při teplotě maximálně 80 stupňů asi tři čtvrtě hodiny. Poté zakryjeme víčkem a necháme týden a více na teplém místě na okenním parapetu macerovat. Poté přecedíme přes jemný plastový cedník nebo plátno a na závěr ještě přidáme vitamín E. Kdo rád používá včelí produkty, může přidat dvě lžičky tinktury z propolisu. Olej má podle Radky Svatošové omlazující a hojivé účinky na pleť.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.