Z bývalé továrny v Žamberku stoupá pára. Budují tam muzeum starých strojů

18. květen 2016

Sběratelství se občas může hodně rozjet. V případě Michala Bednáře a jeho rodiny dokonce dosáhlo rozměrů někdejší Vonwillerovy textilní továrny. Zrovna v ní díky mravenčí práci nadšenců vzniká unikátní expozice.

„Jsme ve výstavbě a návštěvníkům zatím nedokážeme nabídnout maximální komfort toho správného muzea. Otevřeno máme jenom dvakrát do roka během dnů otevřených dveří. Kromě toho si mohou návštěvníci domluvit prohlídku telefonicky,“ upozorňuje předseda Muzea starých strojů a technologií Michal Bednář.

Na tuto sobotu chystají v muzeu program hlavně pro děti. „Ukážeme plně funkční modely parních strojů a podobně. Bude tam jezdit úzkorozchodná modelová železnice. Do provozu se ale dostanou i naše velké stroje.“

Potřebujete devatero řemesel

Muzejnictví se Bednář věnuje od svého útlého mládí. „Naše sbírky soukromých exponátů se postupně rozšiřovaly, stejně jako úzce navazující restaurátorská činnost. Proto jsme potřebovali nějaký objekt. V roce 2010 jsme v Žamberku zakoupili bývalou továrnu. V té době už neměla žádné využití. Chtěli jsme vybudovat takové multikulturní centrum s muzeem.“

Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku

V restaurátorství musíte ovládat oněch pověstných devět řemesel. „V podstatě nejsou dostupné žádné náhradní díly pro ty stroje, které opravujeme. Opravit malou parní lokomotivu nebo parní válec zabere v našem kolektivu necelý rok. U starých strojů to je taková neustálá údržba, ale pocházejí z dob, kdy ještě lidem na těch výrobcích záleželo. Proto se dají opravit a udržovat v provozu,“ myslí si Bednář.

Všechno v pohybu

Nejdřív prý novým majitelům připadala továrna dost velká. Mysleli si, že ji nevyužijí, ale nakonec prý spíš budou přemýšlet, kam který exponát dát, aby jim zabral co nejméně místa. Návštěvníci mohou vidět třeba repliku Božkova parovozu, kterou nenajdou nikde jinde na světě. Jejich obdivu se může těšit taky velká sbírka automobilových veteránů včetně těch na páru.

„Filozofie našeho muzea je taková, že chceme exponáty předvádět v provozu. Aby si lidé kromě pohledu odnesli i další zážitky. Aby cítili, jak se stroj chvěje, pohybuje, což u parních strojů je zvlášť atraktivní,“ říká Michal Bednář.

Stroje ze Žamberka můžete potkávat na různých akcích. Vyjíždějí dokonce taky do zahraničí.

autor: MAL
Spustit audio