Z chrudimského parku Střelnice zmizí sběrný dvůr, přibude dětské hřiště

29. březen 2015

Chrudimská Střelnice je vůbec nejstarší park ve městě a možná také nejoblíbenější. Radnice teď plánuje několik vylepšení. Nechá zbourat zavřený sběrný dvůr a naopak chce postavit nové dětské hřiště.

Situaci ale komplikuje jedna "drobnost". Území totiž leží v záplavové zóně a vlastně by se tam ani nic budovat nemělo. Stavět nebo nestavět? A co by si přáli sami návštěvníci parku?„Já si myslím, že ideální je klouzačka, houpačka. Důležité je, jaký tady i bude terén,“ říká návštěvnice parku.

Původně chtělo město do parku namontovat venkovní tělocvičnu pro sportovce. To ale přes vodohospodáře neprošlo. Při povodni by se okolí Střelnice ocitlo pod vodou a každá stavba by fungovala vlastně jako malá přehrada, která se může kdykoli protrhnout.

Řeka Chrudimka v tomhle případě trochu svazuje ruce, říká Hana Dušánková z Městského úřadu v Chrudimi: „Jsme svým způsobem „rozzlobení na vodu“. Skutečně se nacházíme v území aktivní záplavové zóny. V tomto území máme omezené podmínky pro jakékoliv stavby.“

Kvůli vodě nebude v parku plánovaný koráb nebo drak

V parku nebude kvůli možným povodním dřevěný pirátský koráb pro děti a ani venkovní tělocvična, o kterých jsme vás informovali. Nová atrakce pro děti ale v parku nakonec stát bude. „Herní prvek díky tomu, že je jakoby na kůlech, tak by nedošlo k žádnému závažnému poškození a závažnému zachycování splavenin po té vodě,“ dodává Dušánková.

Hřiště s hrazdami a houpačkami za odhadem půl milionu korun bude hotové na podzim. A ještě dřív se změní další část parku, kde dlouhá léta fungoval sběrný dvůr. Pronájem ale skončil a areál zůstal opuštěný.

Přístřešky, plechové boudy a ploty nechá město zbourat, říká starosta Chrudimi Petr Řezníček: „Samozřejmě nevíme, jestli za léta provozovaných sběrných surovin tady nedošlo k ekologickým komplikacím vzhledem k podloží. To budeme muset nechat prověřit. Poté se zamyslíme, jak dál využít celý zbytek ostrova, jehož docela další část ty sběrné suroviny zabíraly. “

Další a nejdražší změna pak bude odbahnění ramene řeky Chrudimky, které park protíná. Akci za několik milionů korun chystá město na příští rok.

autor: kop
Spustit audio