Z Dobrušky za nebezpečím světa s Robertem Mikolášem aneb východočeská kultura žije také v Izraeli

V Poddomí v domku, který patřil rodině člena legendární pěveckého sdružení Kocourkovští učitelé Karla Hrnčíře praskalo dřevo v krbových kamnech, ale my jsme se v chalupě tři staletí staré moc tematicky nezdržovali. Z historického kouta Dobrušky jsme se v pokračování pořadu "Na cestách" vydávali s Robertem Mikolášem postupně do různých regionů ve světě.

Nicméně atmosféru nám chalupa pro cestování s bývalým zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu a v současnosti ředitelem Českého centra v Izraeli vytvořila skutečně pohodovou.

Do Asie, ale i výbušných oblastí

Roberta Mikoláše znám jako kolegu z rozhlasu dlouhé roky a tak uslyšíte, že si i u mikrofonu pořadu "Na cestách" docela notujeme. Sem tam se i doplňujeme.

Čtěte také

Roberta jste například mohli slyšet řadu let z rozhlasových přijímačů z různých míst v Jihovýchodní Asii, kde jsem zase já měl možnost natáčet hned několik sérií televizního pořadu Postřehy odjinud.

A tak jsme se dostali i k tématům na první pohled "nenovinářským". Zajímalo mě kupříkladu, jak se vyrůstalo jeho dětem v Hongkongu a jak rozmanitá byla sestava jejich spolužáků ve škole.

Uslyšíte ale také zajímavosti z práce rozhlasového zpravodaje Roberta Mikoláše v krizových oblastech nejen Asie, ale i jinde ve světě. Jako "létající" zpravodaj jich navštívil nemálo a tak budeme cestovat do Kosova, Makedonie, Iráku nebo třeba do Somálska.

Kniha i konec cest za nebezpečím

Je jasné, že můj host u mikrofonu se nacestoval dost a tak přijde řeč i na knihu, pro kterou měl podkladů nepřeberně - asi se nemůže jmenovat jinak než "Zápisky z válek a katastrof".

Na cestách tentokrát s Robertem Mikolášem z domku v Dobrušce

Ale rozumím dobře i rozhodnutí Roberta Mikoláše ukončit tuto éru novináře, mířícího až moc často do neklidných, často výbušných koutů světa. Jak mi pro pokračování pořadu "Na cestách" potvrdil, došel k takovému závěru paradoxně poté, co prošel tzv. "kurzem přežití" právě ve vypjatých situacích a destinacích. Také o tom jsme natáčeli v chalupě v Dobrušce.

Východočeská kultura v Izraeli

A odtud nebylo těžké alespoň slovně zamířit do Izraele, kde Robert Mikoláš vede České centrum v Tel Avivu a kde například nedávno otvíral mimo jiné i výstavu fotografa Honzy Ježdíka s názvem Rodný kraj Františka Kupky. Izraelské milovníky umění expozice zavádí do podorlické krajiny a také konkrétně představuje města Dobrušku, Opočno i Jaroměř.

Čajová plantáž v Číně

Všechno jsou to místa, které ovlivnila tvorbu světově proslulého malíře. A František Kupka se tak veřejnosti v Izraeli představuje i trochu jinak, než jak ho zná z obrazů.

Barokní hudba i káva

Pořad Na cestách, jehož hostem je tentokrát Robert Mikoláš vznikal nejen v pozoruhodném interiéru domku v Dobrušce, ale byl obohacen také o náš společný "kávový" rituál.

Čtěte také

Jako zpravodaj rozhlasu totiž Robert například natočil při cestě do Etiopie příspěvek o kávovém obřadu v této africké zemi a tak jsme ani tento zážitek nemohli při rozhovoru vynechat.

Ředitele Českého centra v Izraeli vám tak představím nejen jako cestovatele s rozhlasovým mikrofonem a propagátora naší kultury, včetně té z východočeského regionu, ale i maličko z pohledu do soukromí - Robert Mikoláš má například slabost pro barokní hudbu.

Ostatně - poslechněte si víc v pořadu "Na cestách" na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 8. listopadu v obvyklém čase po 18:00 nebo si nás najděte v audioarchivu.

Těší se na vás autor pořadu Petr Voldán.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.