Z hrnce byli archeologové paf. Kráska z Kladiny teď hraje ve filmu

20. duben 2023

Příběh vědra z pozdní doby bronzové ožívá na plátně. Nový dokument popisuje všechno kolem jedinečného nálezu Východočeského muzea v Pardubicích z roku 2017. Časem by nádoba mohla být trvale vystavená. 

„Rádi bychom ji představili kunsthistorickým způsobem. Měla by v jedné místnosti působit jenom ona. Má velké charisma, krásnou výzdobu. Návrh na stálou prezentaci připravila architektka Eva Jiřičná. Na zámku by mohla být za dva roky. Součástí prezentace by byl i tento film a panely z putovní výstavy,“ říká ředitel muzea Tomáš Libánek.

Vyrazila jim dech

Předmět dlouho nedal odborníkům spát. Takhle velká nádoba s takovou výzdobou je v oblasti vlastně jediná. „Nález naprosto famózní, nečekaný. Prošel podrobnými analýzami a rozborem, koukala na něj hromada lidí. Vyšly z toho potěšující závěry. Dotvářejí příběh, který lidem představujeme prostřednictvím filmu,“ podotkl archeolog Tomáš Zavoral.

Restaurování dna nádoby restaurátorkou Evou Salavcovou

Vědci kromě jiného doložili nejstarší pivo ve střední Evropě. „Chemickým rozborem jsme získali informace o obsahu nádoby. Byly tam byliny, proso, prošlo to varem. Přikláníme se k tomu, že v nádobě bylo pivo, kvašený mok. Mohlo sloužit k obřadním činnostem. Proto byla uchovaná v zemi jako symbolická záležitost v rukou nejbohatších elit společnosti,“ popisuje Zavoral a dodává, že teď archeologové pracují na obchvatu Sezemic. Možná tak najdou k vědru další souvislosti.

Pro film se muzejníci podle Libánka rozhodli záhy po nálezu nádoby. „Ve spolupráci s Pardubickou nemocnicí jsme zkoumali její stav. Pak se nám ozvali maďarští kolegové, kteří měli prakticky identickou nádobu. Vypravili jsme se za nimi s fragmentem nádoby, aby se analýzy dělaly na stejných přístrojích. Byl to tedy příběh z minulosti a rýsoval se i ten současný. Začali jsme ho časosběrně mapovat. Pak už bylo jenom pár kroků k tomu, abychom s panem Knajflem z České televize a s doktorem Jílkem sestavili scénář o tom, co všechno bychom chtěli o nádobě vypovědět.“ Snímek nejdřív čekala mezinárodní premiéra ve Štrasburku a další promítání budou následovat.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související