Z Indie zpět do ČR. AVIA v Přelouči vyrobí až 1200 aut ročně

6. září 2017

Kdysi slavná značka AVIA má za sebou skoro stoletou historii a také složitou cestu z Prahy, přes Indii do Přelouče na Pardubicku. Zatímco předchozí vlastník výrobu v původním závodu ukončil a přesunul mimo Českou republiku i Evropu, současní majitelé mají opačné plány.

Přeloučská automobilka by měla značku postupně oprášit. Pomoct k tomu má nový typ nákladních vozů. Novou halu v Přelouči by letos mělo opustit devadesát vozů, které splňují přísnější emisní limity. Na první sérii už má AVIA zákazníky, další chce hledat hlavně v Česku a na Slovensku, ale i jinde po světě.

Auta pro severní Afriku i Rusko

„AVIA mívala hodně dobré jméno ve francouzsky mluvících zemích, zejména na severu Afriky, tam se chceme také vrátit. AVIA by mohla být žádaným vozidlem v některých zemích střední a východní Asie. Samozřejmě také trh zemí bývalého Sovětského svazu, tedy Rusko, Ukrajina, Bělorusko,“ popisuje plány automobilky Petr Rusek z holdingu Czechoslovak group, do kterého AVIA patří.

Firma AVIA opět začala vyrábět nákladní vozy. Výroba s přesunula do Přelouče

Přelouč dostala před původní letňanskou fabrikou přednost z několika důvodů. „Praha tak, jak roste, vlastně obklíčila AVII, průmyslová výroba mezi obytnými domy a nákupními centry, to je ta první záležitost a druhá, když jsme přebírali AVII, tak tam nebyli zaměstnanci, tam bylo deset, patnáct lidí. V Praze se těžko shánějí svářeči, lakýrníci, zámečníci a tak dál.“

Se zahájením výroby pomáhalo asi sedmdesát lidí. V příštím roce počítá firma až se čtyřmi stovkami aut. A na to budou potřeba další zaměstnanci, říká ředitel společnosti AVIA Motors Ivan Fišák. „Teď už máme více, než sedmdesát lidí, myslíme si, že pokud bude výroba probíhat v maximální kapacitě, tak zhruba 150 lidí bude potřeba.“

Čtěte také

A to může městu podle starostky Přelouče Ireny Burešové (ODS) jenom pomoct. „Samozřejmě nová pracovní místa, to pozitivně ovlivní vývoj města i jeho další rozvoj.“ Na druhou stranu je ale nebude snadné sehnat. Nezaměstnanost je rekordně nízká a potřebné profese v evidenci úřadu práce chybí.

Firma AVIA opět začala vyrábět nákladní vozy. Výroba s přesunula do Přelouče
autor: kop
Spustit audio