Z milířské osady zbyla jen jedna stavba. Mazurovy chalupy lákají turisty dodnes

10. červenec 2022

Býšť je obec na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje. Obklopují ji rozsáhlé lesy plné naučných stezek, obor se zvířaty i přírodních rezervací. Kromě krásné přírody sem návštěvníky láká také kostel svatého Jiřího, ekologický ranč Bělečko nebo výstava turistických vizitek.

Hned na začátku lesa nedaleko býšťské části Hoděšovice najdete přírodní rezervaci Mazurovy chalupy. „První stavba zde byla zaznamenaná zhruba v roce 1850. Toto místo sloužilo jako milířská obec a pálilo se zde dřevěné uhlí, které se vozilo do Hradce Králové,“ popisuje ředitel městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Dřív na tomto místě stálo zhruba devět chalup. Dnes už tam stojí jen jedna. Název získala podle svého původního majitele Josefa Mazury. „Dřív to byl les, pak se toto místo odlesnilo a začalo se zde hospodařit. Louky sloužily primárně k sekání trávy pro koně, takže i proto je zde pestrá druhová skladba,“ vysvětluje Milan Zerzán.

Letní putování Býští

V Býšti jsou občané aktivní a často lákají návštěvníky na zajímavé akce. „Na prázdniny chystáme nové putování. Máme několik stanovišť u zajímavých míst v naší obci nebo okolí a snažíme se, aby děti i dospělí lépe poznali místo, kde žijí,“ zve k letní hře knihovnice Vendula Valečková. Bližší informace o akci najdete na webových stránkách Býště.

Poníkovi na bělečském ranči je už 48 let

Výstava turistických vizitek je v býšťské knihovně už od roku 2013. Návštěvníci tam uvidí zhruba 1700 vizitek ze zajímavých míst nejen v Česku. V Býšti turisté získají vizitku třeba z bělečské kapličky, z obecní knihovny, hospody nebo pohádkové stezky.

Kontaktní zvířata i domácí mlékárna

Na ekologickém ranči v býšťské části Bělečko žije spolu s manžely Holmanovými také sto různých zvířat. Kromě psů a koček tam najdete také koně, krávy, kozy, prasata a drůbež. Děti se na ranči mohou svézt na poníkovi a manželé nabízí také mléčné výrobky z domácí minimlékárny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.