Z obrazovek zpátky na pódia. I vyhlášená houslová soutěž se vrací do normálu

2. květen 2022

Naživo, trojrozměrně, fyzicky, hmatatelně. Přehlídka hudebních talentů bude mít po letech osvědčený formát. Kocianova houslová soutěž potrvá od 4. do 7. května. Prolne se s ní i festival Kocianovo Ústí.

„Loňský ročník měl distanční podobu. V roce 2020 nebyl vůbec. Letos se k nám chystá 44 mladých houslistů ze 14 zemí světa. Čechů je 19, zahraniční účast tedy znovu tvoří víc než polovinu. Převažují samozřejmě soutěžící z Evropy, dorazí ale i účastníci ze Spojených arabských emirátů, Mongolska anebo Japonska. Soutěžící měli podat přihlášku na konci února, kdy byl ještě svět sevřený pandemií a těžko se plánovala cesta přes půl světa. Proto jsem za tu účast vděčná a na setkání s dětmi se těším,“ říká ředitelka soutěže Lenka Lipenská.

Šporcl v nové roli 

Výkony soutěžících 64. ročníku ohodnotí odborná porota. Jejím novým předsedou bude houslista Pavel Šporcl, který nahradí nedávno zesnulého Pavla Hůlu. „Je to pro mě velká čest a nová role. Dlouholetý předseda udělal spoustu báječné práce pro Kocianovu houslovou soutěž.“

Pavel Šporcl je zároveň od roku 2016 patronem soutěže. Kdysi ji sám vyhrál: „Považuju to za jeden ze svých největších úspěchů, minimálně v tom dětském věku. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a byl to takový můj největší roční cíl. Stal jsem se laureátem a poznal jsem svého budoucího pana profesora Václava Snítila, legendárního učitele a dalšího předsedu Kocianovy houslové soutěže. V jeho šlépějích chci pokračovat.“

Kocianovo Ústí

Paralelně s Kocianovou houslovou soutěží běží první květnový týden 17. ročník hudebního festivalu. Odstartuje ho opět Pavel Šporcl. Společně s orchestrem Barocco sempre giovane přednese 2. května od 19:30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho. O den později se v Hernychově vile uskuteční Pocta Pavlu Hůlovi. Bennewitzovo kvarteto vybralo skladby, které měl Hůla rád a často je hrál.

Další čtyři koncerty hostí Roškotovo divadlo. Znít budou skladby Carla Marii von Webera a Roberta Schumanna. Zpěvačka Jitka Zelenková s kapelou vystoupí 5. května. V pátek 6. května bude koncert k letošnímu životnímu jubileu dlouholetého předsedy poroty Kocianovy houslové soutěže Ivana Štrause.

Festival ukončí 7. května závěrečný koncert vítězů a laureáta Kocianovy houslové soutěže. Vystoupí na něm i Pavel Šporcl a smyčcový komorní orchestr složený ze soutěžících.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související