Z Schindlerovy továrny v Brněnci zmizela po letech část nebezpečných odpadů

8. leden 2016

Z polorozpadlé továrny Vitka Brněnec zmizelo po mnoha letech nečinnosti a průtahů 30 tun nebezpečných odpadů. Mimo jiné jedy, barviva a kyseliny. Pardubický kraj získal na sanaci od státu mimořádnou dotaci milion korun.

Odborná firma už odstranila ty nejviditelnější a volně přístupné ekologické zátěže a odvezla je k likvidaci do spalovny v Ostravě.

To nejhorší, co bylo přímo na povrchu a mezi torzy polorozpadlých továrních hal, je pryč. Snížilo se riziko možného zamoření řeky Svitavy, která teče hned vedle areálu a která je zásobárnou pitné vody pro město Brno.

Další chemikálie se ještě mohou objevit

Likvidace starých ekologických zátěží ale není u konce. Pod povrchem může být mnoho tun dalších chemikálií a zamořené zeminy.

Po nápravě volali místní řadu let a nyní na aktuální odvoz jedů reagují kladně. Areál byl a je totiž relativně volně přístupný, hrály si tam třeba děti. Akutní nebezpečí už nehrozí.

Čtěte také

Méně se jim líbí ale to, že přímo v obci mají tovární ruiny a že se o ně vlastníci nestarají, stejně jako se nestarají o to, že areál byl a je zamořený nebezpečnými odpady i pod zemí.

Výrobní hala bývalé Schindlerovy továrny v Brněnci u Svitav
autor: wol
Spustit audio