Z výměníku tepla sociální služba, která pomáhá lidem najít práci

11. září 2023

Sociální služba Výměník funguje v Pardubicích Polabinách už dvacet let. Původně to byl starý výměník tepla, který se přeměnil na chráněnou kavárnu Café Robinson. Zaměstnání tam našli lidé, kteří se potýkají s duševním onemocněním.

„Název Výměník už zůstal, usilujeme v podstatě o takovou výměnu nebo přeměnu života lidí s handicapem k lepšímu. Ale hlavním posláním naší sociální služby Výměník je pomáhat zejména duševně nemocným, aby se mohli uplatnit na trhu práce,“ vysvětluje Věra Šandová.

Čtěte také

O duševních problémech se v Česku moc nemluví, i když situace se podle psychoterapeutky Lucie Antes začíná pomalu měnit.

„A to pomáhá k tomu, aby si lidé konečně řekli o pomoc a začali svou situaci řešit. Už se méně bojí vyhledat odbornou pomoc. Chodí za námi lidé s poruchou osobnosti, lidé, kteří mají potíže ve vztazích a pracovní kolektivy nezvládají. A naším úkolem je najít jim práci na míru. Jednou ze zásad je to, že všichni lidé, kteří chtějí pracovat, mají dostat tu možnost,“ říká psychoterapeutka.

Papír na nemoc do Výměníku nepotřebujete

Podle Lucie Antes není potřeba mít v ruce žádný papír na nemoc a ani doporučení od psychiatra, pokud se přijdete do Výměníku poradit. Stačí zavolat a domluvit si schůzku.

„Může přijít člověk, který neví, co se mu to vlastně děje, v práci se mění jeho výkon, nefungují vztahy, necítí se dobře. A my pomůžeme najít psychiatra nebo jiného odborníka podle situace. Je to někdy o jedné schůzce, jindy se setkáváme pravidelně, klient se může zapracovat v naší sociální firmě nebo jde přímo na volný trh,“ doplňuje psychoterapeutka.

Výměník umožňuje možnost práce ve čtyřech chráněných provozech. Jedná se o cukrárnu s kavárnou, technickou dílnu, šicí dílnu a administrativní služby včetně tvorby webových stránek nebo výroby reklamních předmětů.

Ve středu 13.9. se koná Výměňák, což je malý hudební festival a bleší trh na půdě chráněné kavárny Café Robinson.

Co všechno tam bude k vidění? Poslechněte si v záznamu Radioporadny.

Spustit audio

Související