Za novorozeně odložené do kontejneru má jít žena na 16 let do vězení

2. listopad 2022 12:04

Ženu, která v lednu v Pardubicích odložila do kontejneru své novorozeně, poslal soud na 16 let do vězení. Silně podchlazené dítě, které náhodou našli dva bezdomovci v noci na 8. ledna, lékaři zachránili.

Znalci z oborů psychologie a psychiatrie dnes před soudem v Pardubicích uvedli, že chování ženy bylo cílené, neemotivní, nebyla pod vlivem laktační psychózy. Pětatřicetiletá žena nebyla těhotná poprvé, dvě děti již měla. Policistům tvrdila, že o těhotenství nevěděla, přestože se jí rodina a partner na možné těhotenství vyptávali.

Čtěte také

Když pocítila příznaky porodu, nikomu nic neřekla a dítě přivedla na svět. Podle vyšetřovatele novorozeně zabalila do kusu látky, o jeho pohlaví se nezajímala a vyhodila ho do kontejneru. Po porodu se vrátila domů a šla si lehnout. Později vyšla placenta, kterou zabalila do ručníku a odložila na zem.

Následně usnula a vzbudila ji až ráno policie. Žena své jednání nedokázala srozumitelně vysvětlit. Znalci z oborů psychologie a psychiatrie dnes uvedli, že žena má plně zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti. Má simplexní osobnost, je nevyzrálá, nespolehlivá, s podprůměrnými rozumovými schopnostmi, ale není mentálně retardovaná.

Je lehkovážná, nároky dospělého života nezvládá, ale nevykazuje patologické rysy. Je uzavřená, pasivní, poddajná, má pohodlný parazitující přístup k životu, nízké ambice bez snahy cokoliv měnit a učit se. Je-li pod tlakem a něco se po ní vyžaduje, reaguje agresivně, účinně, i když primitivně manipuluje okolím a přesouvá vinu na okolí.

Když jí partner pohrozil, že ji v případě dalšího těhotenství vyhodí a rozejde se s ní, vyhodnotila to jako fatální. Jednala naprosto účelově, opustila byt a sešla do sklepa, kde bez obav o sebe a dítě porodila, pak jednala spíše pudově ve snaze zbavit se dítěte.

Rozsudek není pravomocný

Podle znalců je velmi spokojená i ve vazební věznici, kde má klid a nic se po ní nechce. Rozsudek není pravomocný, žena se na místě odvolala. Za pokus o vraždu jí jí může soud uložit 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

autor: pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související