Začalo období dovolených, fronty na cestovní doklady se prodlužují

20. červenec 2017

Vydýchaný vzduch a několik hodin čekání. Už tradiční letní situace na úřadech, které vydávají nové pasy.

Mnoho lidí si totiž cestovní doklady jak pro sebe, tak i pro děti, vyřizuje na poslední chvíli. Velký nápor klientů je i na pardubické radnici, každý den tam úřednice vyřizují stovky žádostí.

„Není to úplně standardní situace, máme prázdniny a lidé cestují více, takže tím je to ovlivněno. Ten nárůst bývá počátkem prázdnin a pak poslední dva až tři týdny ke konci prázdnin“, říká k současné situaci úřednice Ema Dlabajová.

Objednat předem? Až za několik týdnů

Pokud byste se chtěli objednat prostřednictvím rezervačního systému na internetu, je nejbližší volný termín pro objednání až ve druhém srpnovém týdnu.

"Tam je kapacita upravená tak, abychom byly schopné odbavit do hodiny pět klientů kteří se objednají, ale musíme dát prostor i těm, kteří přijdou bez objednání“ říká Ema Dlabajová.

Pondělí a středa jsou mezi lidmi zažity jako úřední dny, žádost o vystavení cestovního dokladu můžete podat ale i v jiný pracovní den. Úterý, čtvrtky a pátky jsou díky tomu volnější.

Nový cestovní pas nejdříve za 6 dnů

Mnoho lidí nechává vystavení dokladů na poslední chvíli: „Denně máme dotazy od lidí, kteří žijí v domnění, že jejich doklady jsou platné ještě několik měsíců a až krátce před odjezdem zjistí, že ten doklad už platnost pozbyl“ doplňuje Ema Dlabajová.

Některé státy při udělování víz nebo při vstupní hraniční kontrole požadují, aby doba platnosti pasu přesahovala plánovanou dobu pobytu minimálně o 6 měsíců, před cestou si proto doklad včas zkontrolujte. Lhůta pro vystavení pasu je 30 dnů, v případě požadavku na expresní vyhotovení je lhůta 6 dnů.

autor: ba
Spustit audio