Žádná „bramborová medaile“, v kuchyni jsou ceněné zlatem. Vyzkoušejte plněné brambory

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Suroviny:
středně velké brambory, tvrdý tučný sýr, např. gouda, anglická slanina, pikantní klobása nakrájená na tenká kolečka, olivový olej, sůl a čerstvě namletý pepř,
hladkolistá petržel

Postup:
Brambory dobře omyjeme a položíme na prkýnko. Ostrým nožem brambory nařežeme na jemné plátky, ale nedořízneme až do konce, brambory musí zůstat pohromadě. Do zářezů vložíme kousky nakrájeného sýra, anglické slaniny nebo klobásky, můžeme přidat i na tenké plátky nakrájenou cibuli nebo česnek.
Naplněné brambory vložíme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme a vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečeme asi 60 minut, až budou brambory zeshora hodně opečené a křupavé. Během pečení je občas můžeme přelít olejem ze dna pekáčku.
Brambory před podáváním posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou nebo pažitkou a podávejte s oblíbeným dipem.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Plněné brambory

Můžete je v kuchyni použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.

Náš tip:
Než brambory použijete, nejprve je důkladně omyjte. V případě, že je budete loupat, omyjte je až po oloupání. Pokud oloupete více brambor, než jste potřebovali, vložte brambory do nádoby s vodou, jinak by vám určitě zčernaly. Rovněž doporučujeme brambory nemrazit, jelikož pak zesládnou.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.