Zapečená treska se zeleninou. Zdravé jídlo, které pohladí vaše chuťové pohárky a potěší také oči

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Pět lahodných důvodů pro tresku:

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.

Suroviny:
800 g tresky, sůl, mletý černý pepř, 1 citron, 100 g másla, 1 malá cibule, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 malá cuketa, 50 g černých oliv, 1 rajče, 150 ml smetany, 100 g tvrdého sýra, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce nasekané petrželky

Postup:
Filety z tresky očistíme a přepůlíme. Osolíme je, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Pak je zprudka opečeme po obou stranách na třetině másla.
Na části zbylého másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené papriky, cuketu, olivy a rajče. Vše zalijeme smetanou. Ochutíme solí, pepřem a krátce povaříme.
Sýr nastrouháme a promícháme se strouhankou a nadrobno nasekanou petrželkou.
Rybu i s výpekem přendáme do zapékací mísy. Jednotlivé porce pokryjeme připravenou zeleninovou směsí, posypeme strouhankou se sýrem a poklademe zbylým máslem. Pečeme při 200 °C asi 10-15 minut. Podáváme s těstovinami nebo bramborami.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Treska (ilustr. obr.)

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka