Zapečené mleté maso s bramborami jako rychlý oběd nebo skvělá večeře. Recept je úplně jednoduchý

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Mleté maso zapečené s bramborami vám určitě přijde k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.

Ingredience
  • 500 g brambor
  • 500 g mletého masa
  • 200 g cibule
  • 350 g žampiónů
  • 3 rajčata
  • 200 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • mletá červená paprika
  • 50 g majonézy

Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Postup:
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozložíme na plech. Na cibuli dáme na plátky nakrájené brambory.
Mleté maso dáme do mísy a dochutíme, solí, pepřem, sladkou paprikou, kořením, které máme rádi.
Dobře propracované maso rozložíme na brambory a na ně dáme na plátky nakrájené houby.
Plech zakryjeme alobalem a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.
Pak alobal sundáme.
Sýr nastrouháme na struhadle, přidáme majonézu a nakrájená rajčata.
Tuto směs rozprostřeme po celé ploše a vše vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut.

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka, jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby nebyl uvnitř vzduch a uložit maso do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu k chladící desce. Pak maso zpracujte do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, moderátor

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.