Zaveďte své děti za válečnými veterány. Pomník mají snad v každé obci

9. listopad 2021

11. listopad není jen dnem, kdy se pečou svatomartinské husy. Ale připomínáme si také Den válečných veteránů.

Původně to byl tzv. vzpomínkový den, který měl symbolizovat 11. listopad 1918, kdy bylo v 11 hodin podepsáno příměří. Boje na frontách 1. světové války ustaly.

150 000 padlých Čechů

Na bojištích 1. světové války padlo více než 150 000 Čechů. Snad v každé vesnici stojí pomník jako tichá vzpomínka na padlé válečné veterány. Některé pomníky ale zůstávají ve 21. století osiřelé. Podle genealoga Lubomíra Havrdy je to i tím, že současné generaci nikdo nepředal vzpomínky na tu dobu. Ani příjmení veteránů vytesaná na některých pomnících, dnes už nikomu nic neřeknou. 

„A já říkám, že je důležité chodit k těmto hrobům a pomníkům, brát tam i děti nebo vnoučata, aby věděly, kde jsou jejich kořeny. V Klamoši máme takový pomník uprostřed obce. Každým rokem tam 28. října zapalujeme svíčku. Ale mladí o té době nic nevědí, nikdo z jejich rodiny je tam nevodil, a tak nemají co předávat svým potomkům,“ konstatuje Lubomír Havrda.  

Genealog Lubomír Havrda pátral podrobně po osudu svého pradědečka, který zahynul v zajateckém táboře v Uzbekistánu. Po devadesáti šesti letech mu pak v Česku uspořádal pohřeb se všemi poctami. Více si můžete poslechnout v audiu tohoto pořadu.

Spustit audio

Související