Závislý člověk je mistrem ve lži. I pro odborníka je těžké odhalit o něm pravdu

7. listopad 2022

Kdy je pro člověka užívání alkoholu a dalších drog nebezpečné? Jak se pozná tenká hranice mezi běžným popíjením či hraním, a kdy už se jedná o závislost? 

V Radioporadně jsme se zeptali Antonína Hrdého z neziskové organizace Laxus, která pomáhá závislým lidem.

„Z prvního rozhovoru skutečně nelze poznat, jak to doopravdy je. Jestli člověk, který k nám přijde, mluví skutečně pravdu. Jednou ze super vlastností těchto lidí se závislostí je totiž mistrovská dovednost ve lži. Lžou svým blízkým, kamarádům, terapeutům, lékařům a hlavně sami sobě,“ konstatuje Hrdý.

Alkohol na prvním místě

Alkohol patří v České republice mezi nejčastější závislosti. Je to proto, že alkohol je u nás nejužívanější návykovou látkou.

Antonín Hrdý z organizace Laxus

„ Je to prostě tím, že drtivá většina lidí u nás pije. Kritéria závislosti splňuje přibližně 300 000 lidí. Rizikovému pití, což je jen tenká hranice, která nás dělí od závislosti, holduje kolem 700 000 lidí,“ upřesňuje Antonín Hrdý.

Přitom množství vypitého alkoholu nemusí být nejdůležitější. Mezi další diagnostická kritéria patří například bažení po alkoholu.

Bažení po alkoholu je důležitým měřítkem

„Paní se například těší na svůj oblíbený televizní seriál, se kterým má spojenou chuť vína. Pokud si dokáže říct, že si tu láhev neotevře, je to v pořádku. Pokud je ale její chuť větší, než vůle, může to být problém,“ vysvětluje cestu k závislosti odborník.

Zákaz alkoholu v některých zemích podle Antonína Hrdého jen posiluje černý trh a zvyšuje kriminalitu. Cesta, jak zmírňovat závislosti, je v prevenci a léčbě. Posilovat prevenci, to je také jeden ze stěžejních bodů ve strategickém plánu České republiky.

Spustit audio

Související